Ziek na terugkeer uit vakantie?

123-strand-vakantie-zand-08-15.jpg

nieuws Als u terug bent uit vakantie, dan moet u op een aantal zaken letten.

• Als u ziek bent geweest in het buitenland, of als u ziek wordt bij terugkeer, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Infecties, en met name tropische parasieten als malaria, kunnen weken- of maandenlang in het lichaam blijven zonder dat ze symptomen veroorzaken.

• Raadpleeg altijd een arts als u na een reis koorts krijgt. Bij koorts in de eerste 3 maanden na terugkeer uit de tropen moet u steeds aan de mogelijkheid van een malaria-infectie denken, zelfs indien u op correcte wijze het voorgeschreven antimalariageneesmiddel hebt ingenomen. De arts moet altijd bloed afnemen (edta-tube) en dit zo snel mogelijk (binnen enkele uren) in het laboratorium laten testen. Indien de test positief is, moet onmiddellijk met een behandeling worden gestart. Dat gebeurt het best in overleg met een gespecialiseerd centrum voor reisgeneeskunde. Het grootste deel van de sterfgevallen door malaria na terugkeer zijn het gevolg van een verkeerde of te late diagnose. Tijdig herkende malaria is perfect te behandelen, zonder gevaar voor terugkerende aanvallen.

• De meeste antimalariapillen moet u nog een maand na thuiskomst (of het verlaten van malariagebied) blijven innemen.

• Als u last hebt gehad van reizigersdiarree toen u op reis was, of als u daar nog steeds last van hebt, is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan om te controleren of de diarree niet veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie zoals dysenterie. Eenmaal terug thuis is elke zelfbehandeling van diarree met antibiotica uit den boze.

• Raadpleeg een arts indien u in het buitenland onbeschermd seksueel contact hebt gehad – dat wil zeggen: zonder condoom – met een nieuwe partner, ook al zijn er geen symptomen. Veel soa geven geen of slechts vage klachten. U kunt dus besmet zijn met een soa zonder dat u dat merkt.
Als u onveilig seksueel contact hebt gehad, moet u minimaal één week wachten met een soa-test. Na die week is het pas zinvol om u te laten testen. Hebt u klachten, ga dan direct naar een arts. Een hiv-test is pas drie maanden na onveilige seks zinvol. Het duurt drie maanden voordat er antistoffen tegen hiv in uw bloed zijn aangemaakt en de arts kan bepalen of u seropositief bent.
Indien u een soa hebt, moeten al uw seksuele partners zich laten onderzoeken en zo nodig laten behandelen.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram