Voorkom voedselvergiftiging als u op straat eet

Laatst bijgewerkt: april 2022

nieuws Koopt u op straat, op een markt of een festival eten, gebruik dan uw zintuigen. Als eten niet goed meer is, ruikt het vies en smaakt het niet lekker. Bij twijfel niet kopen dus, en zeker niet eten.

Maar ook eten dat er prima uitziet, kan ziekmakende bacteriën bevatten. Let daarom op de volgende zaken:
• Kijk naar het kraampje, keukengerei en de kok. Zien ze er schoon en fris uit? Let de kok op kruisbesmetting? Stel: hij of zij legt aan de ene kant van de barbecue de rauwe burgers. Aan de andere kant liggen de gare burgers klaar voor op brood. Gebruikt de kok dan wel een aparte tang voor het rauwe vlees? Wast hij of zij de handen na het aanraken van rauw vlees?

• Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades mogen niet te lang in de zon staan. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.

• Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen. Koop geen vlees dat aangebrand of half rauw is.

• Let op met zuivel. Ook zuivel kan snel bederven. Puddingkoeken enz. moeten goed vers zijn en niet te warm bewaard worden.

• Het voedsel moet afgedekt worden tegen vliegen.

• Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar u bijstaat.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram