Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen

nieuws Onderzoek wijst uit dat één op de drie kinderen van ouders met psychische stoornissen zelf vroeg of laat ook ernstige psychische problemen ontwikkelt. Bovendien is het als ouder zonder psychische problemen niet altijd even gemakkelijk om kinderen op te voeden. Laat staan als de ouder ook nog eens te kampen heeft met een depressie. Regelmatig vertellen ouders met psychische problemen dat ze zich schuldig voelen en niet weten hoe ze daarmee moeten omgaan tegenover hun kinderen.
In opdracht van het Ministerie van de Vlaamse gemeenschap, afdeling Gezondheidszorg, wordt in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, campus Kortenberg (U.C. St.-Jozef) momenteel een onderzoek gevoerd naar mogelijke preventie bij deze risicogroep. Meer specifiek richt dit onderzoek zich tot gezinnen uit Vlaams-Brabant waarvan minstens één van beide ouders het afgelopen jaar te kampen heeft gehad met een depressie en waarbij er minstens één kind aanwezig is tussen 9 en 15 jaar. Met dit onderzoek wil men een beter zicht krijgen op de ervaring van de verschillende gezinsleden. Daarnaast wil men ook nagaan hoe kinderen kunnen geholpen worden en welke interventies zouden kunnen bijdragen aan hun verdere ontwikkeling. Door de gezinnen te betrekken willen we een aanpak ontwikkelen die niet enkel theoretisch onderbouwd is, maar ook aansluit op de ervaringen en vragen of zorgen van de betrokken gezinnen. De feedback van de deelnemende gezinnen zal mee bepalen in welke interventies op een later tijdstip verder geïnvesteerd zal worden door de overheid. Zo kunnen zij meewerken aan de uitwerking van een preventief aanbod voor soortgelijke gezinnen in de toekomst.
Gezinnen die graag meer informatie hebben of overwegen om zich kandidaat te stellen voor dit onderzoek kunnen contact opnemen met de onderzoekers van het UC Sint-Jozef te Kortenberg. Men kan zich aanmelden tot april 2007.

Contactgegevens:
onderzoek.kopp@uc-kortenberg.be
02/758.06.17
Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven Leuvense Steenweg 517 3070
Kortenberg

website
www.kinderenvan.be
e-mail
info@kinderenvan.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram