Verband ploegendienst en prostaatkanker

123-afb-prost-ca-tek-170_08.jpg

nieuws Mannen die in ploegendienst werken hebben hogere PSA waarden en mogelijk een verhoogde kans op prostaatkanker. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het Journal of the National Cancer Institute na een studie bij 40-65 jarigen.

Dat er een verband zou bestaan tussen het werken in ploegendienst en de kans op kanker is niet nieuw en wordt al jarenlang gesuggereerd voor diverse soorten van kanker. Een verstoring van het biologische ritme en slaappatroon zou hieraan ten grondslag liggen.

In deze studie werden mannen tussen de 40-65 die regelmatig ploegendiensten draaiden vergeleken met mannen die niet in ploegendienst werkten. De onderzoekers vonden een statistisch significante associatie tussen het werken in ploegendienst en een verhoogde PSA spiegel (> 4,0ng/ml). De kans op een verhoogde PSA waarde was 2,62 keer zo hoog.

De onderzoekers concluderen dat verstoring van het circadiaanse ritme door ploegendienst verantwoordelijk lijkt te zijn voor deze verhoging en een indicatie is van een grotere kans op prostaatkanker.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram