Minder kans op prostaatkanker door meer seks?

123-koppel-relatie-bed-verliefd-170-11.jpg

nieuws Mannen die in hun leven meer dan twintig (vrouwelijke) bedpartners hebben gehad, hebben minder risico op het ontwikkelen van prostaatkanker dan mannen met minder seksuele activiteit. Mannen die seks hadden met veel mannen, hebben daarentegen meer kans op prostaatkanker dan mannen met slechts één partner. Dat besluiten Canadese onderzoekers na een studie onder 3200 mannen in Montreal, waarvan iets minder dan de helft prostaatkanker had. De studie verscheen in het vakblad Cancer Epidemiology

Volgens de studie zouden mannen met meer dan 20 vrouwelijke sekspartners tot 28 procent minder kans hebben op prostaatkanker en 19% minder op een agressieve vorm van prostaatkanker dan mannen met slechts één sekspartner. Meer dan 20 mannelijke sekspartners gaat echter gepaard met een tweemaal hoger risico om ooit prostaatkanker te krijgen dan mannen die nooit seks hadden met een man.

Mannen met prostaatkanker hadden ook dubbel zoveel kans om een familielid met prostaatkanker te hebben dan de mannen zonder prostaatkanker. Er werd daarentegen geen verband vastgesteld tussen het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en prostaatkanker. Ook de leeftijd waarop men voor de eerste keer seks heeft, heeft geen invloed op het risico op prostaatkanker.

De onderzoekers denken dat een verklaring voor deze uitkomst zou kunnen liggen in een hogere frequentie van ejaculaties. De beschermende werking hiervan tegen prostaatkanker is al eerder aangetoond, aldus de onderzoekers.
Er kunnen wel enkele vraagtekens worden geplaatst bij dit onderzoek. Ten eerste gaat het om een epidemiologisch onderzoek waarmee alleen een statistisch verband kan worden aangetoond, maar geen oorzaak-gevolg verband. Het is bovendien merkwaardig dat de toegenomen kans op prostaatkanker slechts kan vastgesteld worden vanaf 20 sekspartners en bijvoorbeeld niet bij mannen met 15 of 16 sekspartners. Mannen met twee of drie of meer dan 20 mannelijke sekspartners hadden een verhoogd risico, maar mannen met 4 tot 19 mannelijke partners, dan weer niet. De gegevens over het aantal seksuele partners zijn ten slotte afkomstig van de mannen zelf. Het kan niet uitgesloten worden dat ze daarbij een beetje overdreven hebben.

Laatst bijgewerkt: november 2014
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram