Geen verband tussen plasklachten en prostaatkanker

urine-oz-wc.jpg

nieuws Zo'n kwart van de mannen boven 50 jaar heeft plasklachten (vaker plassen, 's nachts moeten opstaan, pijn bij plassen, zwakke straal, moeilijk plassen, ...). Een Nederlandse studie die naging of er een verband bestaat tussen die plasklachten en prostaatkanker bij mannen tussen 50 en 75 jaar, komt tot het besluit dat een dergelijk verband niet kan worden aangetoond. De onderzoekers zeggen dan ook dat het geen zin heeft om bij mannen met plasproblemen verder onderzoek naar prostaatkanker of een een zgn. PSA-onderzoek te doen.
Op oudere leeftijd wordt de prostaat meestal groter; de oorzaak is onbekend. Deze vergroting is goedaardig en heeft niets met kanker te maken. Een vergrote prostaat kan de plasbuis dichtdrukken, waardoor u problemen krijgt met plassen. Alcohol en sommige medicijnen kunnen de klachten verergeren.

Lees ook: Prostaatklachten: deel 2. Goedaardige prostaatvergroting

Lees ook: Te veel screening prostaatkankerzie ook alle artikelen in rubriek prostaatkanker

bron: Nederlands Tijdschrift Geneeskunde, 17 mei 2002

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram