Te veel screening prostaatkanker

nieuws Te veel mannen van 75 jaar en ouder worden gescreend op prostaatkanker met de zg. PSA-test. Het resultaat is onnodige angst en kosten, aldus Amerikaanse en Canadese onderzoekers.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 8000 Amerikaanse mannen van alle leeftijden die deelnamen aan een nationaal gezondheidsonderzoek. Van de 75-plussers kreeg ongeveer een derde jaarlijks een PSA-test. Volgens de onderzoekers heeft de test op die leeftijd (en ook bij jongere mannen) weinig of geen nut. In de eerste plaats omdat deze mannen, zelfs als ze prostaatkanker hebben, waarschijnlijk aan iets anders zullen overlijden. 30 tot 70 % van alle 75-plussers lijdt aan een asymptomatische vorm van prostaatkanker die niet levensbedreigend is, aldus de onderzoekers. Opsporen van de kanker heeft geen nut, maar zorgt alleen maar voor onrust.
Bovendien is de PSA-test weinig specifiek. Vaak wordt bij een positieve test geen kanker gevonden, maar is er sprake van een ontsteking of een prostaatvergroting.

Lees ook: Prostaatklachten: aandoeningen van de prostaat

bron: Journal of the National Cancer Institute, 3 december 2003

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram