Medicijn tegen hooikoorts werkt ook bij prikkelbare darm syndroom

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-vr-buikpijn-hand-02-16.jpg

nieuws Onderzoekers van de KU Leuven hebben de oorzaak van buikpijn bij patiënten met pprikkelbare darm syndroom (PDS) opgespoord. Zo kwamen ze er achter dat een stof in een bestaand medicijn tegen hooikoorts de pijn kan verminderen of wegnemen.

PDS-patiënten hebben darmen die uitzonderlijk gevoelig zijn. Waar deze overgevoeligheid juist vandaan komt, was tot op heden niet bekend. Onderzoekers wisten wel dat de darmen van patiënten met PDS grotere hoeveelheden van de stof histamine bevatten, maar een concrete link met de overgevoeligheid was nog niet gelegd.
Het onderzoeksteam heeft nu kunnen aantonen dat histamine een effect heeft op de pijnreceptor TRPV1. Histamine werkt in op de histamine 1-receptor. Die bevindt zich op de zenuwen die TRPV1 activeren. Grote hoeveelheden histamine zorgen voor een overstimulatie van TRPV1. Dat verklaart de pijn die patiënten met PDS ervaren.

Op basis van deze bevindingen gingen de onderzoekers op zoek naar een oplossing voor het probleem. Ze vonden een stof die de histamine 1-receptor op de zenuwen blokkeert, waardoor de gevoeligheid van TRPV1 niet langer wordt verhoogd. Het gaat om ebastine, een stof die al gebruikt wordt in hooikoortsmedicatie. Patiënten die twaalf weken lang behandeld werden met ebastine hadden duidelijk minder buikpijn dan patiënten uit de controlegroep.
In een vervolgstudie zal het effect van ebastine getest worden op tweehonderd PDS-patiënten.

Het prikkelbare darm syndroom is een aandoening die tien tot vijftien procent van de bevolking treft. De huidige behandeling is gericht op het normaliseren van de stoelgang, maar kan de pijn niet verminderen of wegnemen. De resultaten van dit onderzoek kunnen daar verandering in brengen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram