Valpreventie: meer bewegen!

123-vr-ouder-ongeval-val-gewond-170-04.jpg

nieuws Meer bewegen: de beste manier om niet te vallen

Van 21 tot en met 27 april 2014 organiseert Vlaanderen de 3de Week van de Valpreventie. Het doel van de Week van de Valpreventie is sensibilisering en informatieverspreiding rond valpreventie. Nog teveel ouderen raken hun zelfstandigheid kwijt wegens een val. Vallen bij oudere mensen is een ernstig en veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie nog thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar. Dit kan nare gevolgen hebben. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis. Bij anderen ontstaat veel angst om opnieuw te vallen. Dit leidt tot onzekerheid bij gewone, dagelijkse bezigheden.

De focus in 2014 ligt op ‘beweging’, één van de belangrijkste factoren om vallen te voorkomen. Door lichamelijk actief te blijven, onderhouden we onze reflexen, spierkracht en coördinatie. Stilzitten of inactiviteit vergroten het risico op vallen. Door weinig te bewegen, verminderen soepelheid en spierkracht. U gaat na een tijdje ook trager reageren. Dan kan zelfs een kleine misstap, bijvoorbeeld wanneer u wegglijdt op een gladde of een oneffen vloer, tot een val leiden.

Lichaamsbeweging helpt trouwens niet alleen om het risico op vallen te verminderen. Het is gewoon goed voor de algehele gezondheid.
• Vermijd langer dan een half uur ononderbroken zitten.
• Het is nooit te laat om meer te gaan bewegen. Sommigen beginnen op hoge leeftijd bijvoorbeeld nog met Yoga of Tai Chi. Iedere beweging, hoe klein ook, is te verkiezen is boven niet actief zijn.
• Forceer u niet. Begin met 5 tot 10 minuten per dag en bouw geleidelijk op tot minstens 30 minuten per dag.
• Intensief sporten hoeft niet. Tracht dagelijks te streven naar minstens 30 minuten beweging door het uitvoeren van matig intensieve activiteiten die u leuk vindt, zoals tuinieren, huishouden, spelen met kleinkinderen, wandelen in het park, fietsen, zwemmen… Probeer deze activiteiten te integreren in uw dagelijkse leven zodat u het langer volhoudt. Bijvoorbeeld door vaker te voet of met de fiets te gaan winkelen, een halte eerder van de bus te stappen enz.

• Zoek een partner om dit samen zo’n 3 tot 5x per week te doen, zo moedigt u elkaar aan. U kunt ook lid worden van een turn- of andere sportclub voor ouderen.
• Naast lichaamsbeweging doet u best tweemaal per week gedurende 30 minuten oefeningen om uw evenwicht en spierkracht te verbeteren. Bouw die oefeningen geleidelijk aan op en houd rekening met uw fysieke mogelijkheden en eventuele zwakten. Voor evenwichts- en krachtoefeningen raadpleegt u best een kinesitherapeut.
• Bent u minder goed te been of bent u onzeker als u stapt, dan kunt u een beroep doen op hulpmiddelen zoals een wandelstok of een looprekje.
• Risico-activiteiten, zoals op een stoel gaan staan om iets hoog uit een kast te nemen, kunt u beter vermijden.

Onderstaande activiteitenpiramides maken u wegwijs in het samenstellen van uw eigen actief weekprogramma.

Activiteitenpiramide voor thuiswonende ouderen

Activiteitenpiramide voor bewoners in woonzorgcentra

www.valpreventie.be/WvdV/Activiteitenpiramide.aspx

Meer info
www.valpreventie.be
www.vermijdvallen.be/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram