Screening voor longkanker met CT-scan beter dan röntgenonderzoek.

nieuws Onderzoek van het National Lung Screening Trial Research Team, recent gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, toont aan dat de sterfte ten gevolge van longkanker kan verminderd worden door het screenen van hoogrisico personen met CT scans. Het team volgde 53.454 mensen met een hoog risico op longkanker. De helft kreeg drie keer per jaar een CT-scan, bij de andere helft werd drie keer per jaar een röntgenfoto gemaakt. Het ging om mensen tussen 55 en 74 jaar die minstens 30 jaar lang 1 pakje sigaretten per dag rookten.

Er werden 1060 kankers ontdekt met CT en 941 met RX-stralen. In de CT-groep waren er over een periode van 6,5 jaar 247 doden door longkanker per 100.000 persoonjaren, in de groep gescreend met een ‘gewone’ longfoto waren het er 309. Dit is een relatieve vermindering van 20 procent. De onderzoekers concluderen dan ook dat met CT-scans de sterfte door longkanker te verlagen is.
Er bestaat evenwel geen wetenschappelijke consensus of het zinvol en haalbaar is om bepaalde risicogroepen systematisch te screenen op longkanker.

In een reactie op dit onderzoek zegt de Belgische Vereniging voor Pneumologie dat de kost van een dergelijk screening programma zeer hoog is, er is een kans op overdiagnose, screening brengt voor de deelnemer onnodige stress en ongerustheid en stelt de deelnemer herhaaldelijk bloot aan bestraling. De vraag naar wie er allemaal best zou worden opgeroepen voor CT screening voor longkanker blijft nog grotendeels open en men hoopt in de toekomst beter de hoogrisicopersonen te kunnen selecteren voor deze screening.

Het is ook wachten op de resultaten van vergelijkbaar Europees onderzoek, o.a. de NELSON studie die in Nederland en Vlaanderen wordt uitgevoerd. Ook in België plannen de Belgische longartsen op korte termijn verder overleg met de bevoegde instanties, om na te gaan of en hoe screening voor longkanker in België kan gerealiseerd worden.
Naast deze nieuwe bevindingen mag het belang van tabakspreventie en rookstopbegeleiding niet uit het oog verloren worden. Rookstop zal steeds een veel breder impact hebben op de mortaliteit veroorzaakt door deze ziekte dan de opsporing met CT-scan.

Meer info
Belgische Vereniging voor Pneumologie
info@bvp-sbp.org


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram