Laat wat zien: Campagne Borstkankerscreening

nieuws Kom op tegen Kanker roept vrouwen tussen de 50 en de 69 jaar opnieuw op om deel te nemen aan de borstkankerscreening, het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Ze doet dat met een nieuwe grootschalige mediacampagne onder de slogan ‘Laat naar je borsten kijken’ en ‘Laat wat zien’.
De affichecampagne moet vrouwen tussen 50 en 69 jaar ertoe bewegen om hun borsten te laten onderzoeken. Met grote reclamepanelen en een brief in de bus van elk huisgezin wordt de campagne kracht bij gezet. Alle radio- en tv-netten van de VRT doen eveneens hun duit in het zakje om het doelpubliek langs alle mogelijke kanalen te informeren, sensibiliseren en mobiliseren.
Met de campagne “Laat wat zien” wil Kom op tegen Kanker vrouwen aanmoedigen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Kom op tegen Kanker vond vijf Vlaamse mannen bereid om zich 'puur natuur' aan het publiek te tonen, op voorwaarde dat de rest van Vlaanderen zich dan ook figuurlijk blootgeeft, en kiest voor het onderzoek. Wie een vrouw tussen 50 en 69 jaar kan overtuigen om een gratis screeningsmammografie te laten uitvoeren, surft naar www.laatwatzien.be om daar zijn of haar engagement kenbaar maken. Op de website staan foto’s van de vijf naakte heren, voorlopig nog zedig bedekt met Kom op tegen Kankermadeliefjes. Hoe meer mensen het inschrijvingsformulier invullen en zich registreren, hoe meer bloempjes er verdwijnen en hoe meer er te zien is van de 'uitdagende' blote man in die provincie. De bewoners van de winnende provincie worden beloond met een reuzengrote naaktaffiche.
Vrouwen tussen 50 en 69 jaar worden om de twee jaar opgeroepen voor een mammografisch borstonderzoek. Een mammografie is een pijnloos onderzoek. De leeftijdsgroep 50-69 werd uitgekozen omdat blijkt dat een veralgemeende screening bij hen de sterfte door borstkanker doet verminderen.
De screeningsmammografie wordt uitgevoerd in een mammografische eenheid na een verwijzing door uw huisarts of gynaecoloog, ofwel na een uitnodiging door een regionaal screeningscentrum. U meldt zich aan met de uitnodigingsbrief, uw SIS-kaart, een kleefbriefje van het ziekenfonds en vroegere mammografieën. Deze screeningsmammografie is gratis.
De uitslag wordt dan binnen de drie weken overgemaakt aan de huisarts of gynaecoloog van de vrouw, waarna ook de vrouw zelf op de hoogte wordt gebracht vanuit het screeningscentrum.
Het is belangrijk dit onderzoek elke twee jaar te herhalen bij alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar, waarbij de eerste dag van het kalenderjaar waarin u 50 jaar wordt en de laatste dag van het kalenderjaar waarin u 69 jaar wordt als referentie gelden.
Vrouwen die niet binnen deze doelgroep vallen en zich toch willen laten onderzoeken, kunnen het best hierover hun huisarts of gynaecoloog om advies vragen. Die zal indien nodig een voorschrift voor een mammografie geven. Die mammografie, die buiten de borstkankerscreening valt, is niet gratis.

www.laatwatzien.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram