Verband tussen vroeggeboorte en vaatziekte

Fotolia_pasgeb-premat-couv-19-15.jpg

nieuws Moeders met te vroeg geboren kinderen hebben een grotere kans om op latere leeftijd hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het UMC Utrecht. Ze combineerden de resultaten van tien grote zwangerschapsonderzoeken met in totaal de gegevens van meer dan 900.000 vrouwen.
Vrouwen waarvan het kind voor de 37ste week geboren wordt door niet-medische redenen hebben een twee maal zo grote kans op een hartinfarct, beroerte of andere hart- en vaatziekte.
Het was al bekend dat zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie, hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes het risico op hart- en vaatziekten voor de moeder later in het leven verhogen. Het Utrechtse onderzoek suggereert dat vroeggeboorte een aparte, onafhankelijke risicofactor is. “Voordat we vroeggeboorte gaan zien als risicofactor, moet een verdere analyse de oorzaak van de verhoogde kans op hart- en vaatziekten achterhalen”, zegt onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Karst Heida. “Niettemin zouden deze vrouwen al wel gestimuleerd kunnen worden om een gezonde leefstijl na te streven.”

Het artikel is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.
Cardiovascular disease risk in women with a history of spontaneous preterm delivery: A systematic review and meta-analysis

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram