Probiotica verminderen mogelijk kans op pre-eclampsie tijdens zwangerschap

123-txt-probiotics-02-18.jpg

nieuws

Vrouwen die tijdens de zwangerschap probiotica nemen, hebben mogelijk een kleinere kans op pre-eclampsie en op een vroeggeboorte. Dat blijkt uit een Noorse studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open

De studie analyseerde gegevens van ruim 70.000 zwangerschappen in Noorwegen. De vrouwen werden op geregelde tijdstippen tijdens hun zwangerschap ondervraagd over hun leef- en eetgewoonten. Ongeveer een kwart (23 %) van de ondervraagde vrouwen had in de weken voor de zwangerschap melkproducten met probiotica geconsumeerd, en meer dan een derde tijdens de zwangerschap (37 % in de eerste weken, 32 % ook later). 

• Bij 5 procent van de vrouwen werd pre-eclampsie vastgesteld. Bij vrouwen die melkproducten met probiotica namen, was de kans op pre-eclampsie 20 procent lager, vooral wanneer de probiotica laat in de zwangerschap werden genomen.
• De kans op een misval vroeg in de zwangerschap lag 11 procent lager bij vrouwen die in het begin van de zwangerschap probiotica hadden genomen, en de kans op een vroeggeboorte lag 27 procent lager. 

Door de aard van de studie kan hieruit niet besloten worden dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de consumptie van probiotica en de lagere lans op pre-eclampsie en vroeggeboorte. Volgens de auteurs zijn hun bevindingen echter veelbelovend en is verder onderzoek aangewezen. 

Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram