Spierontspanner (botuline toxine)

In dit artikel
Spierontspanner (botuline toxine)

dossier

Een spierontspanner is een verdunde, gezuiverde vorm van het Botuline toxine type A. Dit is een verlammende stof die de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Botulisme is een gevolg van een voedselvergiftiging na het eten van bedorven etenswaren, meestal conserven of ingemaakte groenten. Dit kan dodelijk zijn door verlammingen en ontregeling van het hartritme.

Spasmen

123-plast-chirurg-spierontsp-boto-01-18.jpg
Een spierontspanner wordt reeds meer dan 20 jaar voor medische doeleinden gebruikt, voornamelijk voor oogaandoeningen en neurologische spierziekten, spasticiteit na een beroerte, hersenbloeding, of ruggemergsbeschadigingen door Multipele Sclerose of trauma. Ook bij sommige gevallen van aangeboren spasticiteit (cerebral palsy, diplegia spastica), en bij aandoeningen met onwillekeurige beweging of spasmen of stand van een arm of been (dystonie), zoals torticollis (scheefstand van het hoofd), hemifacialisspasme (trekkingen in een helft van het gelaat), blepharospasme (dichtknijpen en knipperen van de ogen), kan botuline helpen.
Experimenteel wordt een spierontspanner ook gebruikt bij pijnsyndromen van de nek en de rug, migraine en anderre vormen van chronische hoofdpijn.
Botuline-toxine A wordt alleen terugbetaald voor de behandeling door erkende referentiecentra van bepaalde patiënten met Cerebral Palsy (hersenverlamming).

Lees ook: Dystonie

Overmatig zweten

123-man-transpir-hyperhidrosis-01-18.jpg

Ook tegen overmatig zweten (hyperhidrose) kan het worden gebruikt. Vooral patiënten die lijden aan een gelokaliseerde vorm van overvloedig zweten, zoals onder de oksels, of ter hoogte van de handpalmen of de voetzolen, kunnen met een spierontspanner behandeld worden. Het effect blijft gedurende 3 tot 9 maanden behouden.

Lees ook: Wat kan je doen tegen overdreven zweten (hyperhidrosis)?

Rimpels

Sinds enkele jaren wordt het ook voor cosmetische doeleinden gebruikt, namelijk voor het verminderen van rimpels. Indien het correct wordt toegepast is het een effectieve en veilige behandeling. Rimpels ontstaan ten dele door de activiteit van de onderliggende spieren. Na enkele jaren kunnen deze rimpels zichtbaar blijven, zelfs zonder spieractiviteit. Wanneer een spierontspanner wordt geïnjecteerd in de oppervlakkige spieren van het aangezicht, relaxeert het de spieren en voorkomt het rimpels. Voornamelijk rimpels op het voorhoofd, rond de wenkbrauwen en de ogen kunnen behandeld worden. De andere delen van het gezicht zoals de mond, wangen, rondom de ogen, zijn niet geschikt voor inspuiting met een spierontspanner aangezien zij erg belangrijk zijn voor een natuurlijke mimiek. Deze behandeling wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering.

Lees ook: Rimpels?

De behandeling

123-man-plast-chirurg-spierontsp-boto-01-18.jpg

Voor behandeling van spasticiteit of dystonie wordt een spierontspanner in een aantal spieren geïnjecteerd. Bij de behandeling van voor hyperidrose wordt de huid meestal gedeeltelijk verdoofd voor de injecties worden toegediend. Bij de behandeling van rimpels wordt een kleine hoeveelheid spierontspanner rechtstreeks in de onderhuidse spiertjes ingespoten. Tijdens de behandeling worden verschillende prikjes gegeven in het te behandelen gebied. Normaal is slechts één sessie nodig. Afhankelijk van het aantal injecties duurt een behandeling 5 tot 30 minuten. Een behandeling doet nauwelijks pijn. Er is dan ook geen enkele vorm van verdoving nodig. Na de behandeling is er geen vervelende gewaarwording. Uitzonderlijk kan enige roodheid optreden, maar deze verdwijnt snel. Het effect van de behandeling is zichtbaar na twee à drie dagen. De huid wordt gladder, het gelaat ziet er meer ontspannen uit. De normale gelaatsuitdrukking wordt niet veranderd. Na de behandeling mag u gedurende een tweetal uren de behandelde gebieden niet masseren en mag u niet plat gaan liggen. Voor de meeste patiënten blijft het effect van een eerste behandeling 3 tot 6 maanden behouden. Meestal wordt aangeraden om de behandeling te herhalen na 3 tot 4 maanden. Studies tonen aan dat de duur van het effect vaak verlengt na herhaalde injecties, zodat er mogelijk minder behandelingen nodig zijn in de toekomst.

Veiligheid

Er zijn geen neveneffecten op langere termijn bekend.
Uitzonderlijk kan er na een behandeling met een spierontspanner een voorbijgaande vorm van dichtvallend ooglid (ptosis) optreden. Dit kan zoveel mogelijk vermeden worden door accurate dosering, correcte plaatsing van het toxine, een tweetal uren niet te gaan liggen na injectie, en de behandelde zones niet te masseren. Indien ptosis voorkomt, is het meestal na een tweetal weken verdwenen.
Sommige geneesmiddelen (zoals antibiotica) kunnen het effect van een spierontspanner versterken. Meldt altijd aan de behandelende arts of u geneesmidddelen neemt.
Uit veiligheid wordt een spierontspanner niet toegepast bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, en bij patiënten met een neuromusculaire aandoening (multiple sclerose en myasthenia gravis) of andere aandoeningen waarbij er een stoornis van de neurotransmissie is. De behandeling wordt ook niet toegepast bij mensen met een allergie voor humaan albumine of voor botuline toxine.
Het is vooral van belang dat de behandeling door een ervaren arts (meestal een dermatoloog of plastisch chirurg) wordt uitgevoerd.


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram