EU wijst op risico's van behandelingen met botox

Laatst bijgewerkt: september 2008

nieuws Het Europese geneesmiddelagentschap EMEA registreerde de afgelopen jaren meer dan 600 patiënten met problemen door een botoxbehandeling. 28 daarvan overleden aan de gevolgen, zo bericht het Duitse blad Focus.
EMEA vergaarde gegevens over de gevolgen van botoxbehandelingen in Europa. Tot augustus 2007 telde het EU-agentschap meer dan 600 dossiers over mensen die ernstige negatieve gevolgen hadden ondervonden van injecties met botox (botuline toxine). In 28 gevallen gingen de patiënten dood.
In juli vorig jaar had de Europese Unie de gezondheidssector gewaarschuwd voor de risico's die verbonden zijn met het gebruik van dit toxine. De beleidsmakers riepen op tot voorzorgsmaatregelen bij de behandelingen en stelden een lijst samen van mogelijke ongewenste effecten.
Begin dit jaar wees ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) op de risico's van een overdosis botox. Bij het gebruik voor therapeutische doeleinden, bijvoorbeeld bij oogaandoeningen of neurologische spierziekten, kan behandeling voor ademhalingsproblemen zorgen die in de meest ernstige gevallen tot verstikking kunnen leiden.
Miljoenen mensen ondergaan een botoxbehandeling om rimpeltjes weg te werken. Dit gebruik voor cosmetische doeleinden heeft echter nog nooit tot dodelijke slachtoffers geleid, zo beklemtoonde de FDA. Het agentschap verbiedt het toxine voor die toepassing dan ook niet.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram