Voorzichtig met Fastum Gel bij spierpijnen

nieuws Het Europese Geneesmiddelenagentschap waarschuwt tegen het gebruik van de ontstekingsremmende en pijnstillende Fastum-gel. Die kan namelijk ernstige foto-allergische reacties geven indien de ingesmeerde huid in contact komt met zonlicht. Het gaat dan om eczeem (jeuk, roodheid, blaasjes...). De huidletsels kunnen lang blijven bestaan. Ook meerdere weken tot een jaar na stoppen van ketoprofen kunnen bij blootstelling aan zonlicht nieuwe erupties optreden. De irritatie kan zich ook voordoen op plaatsen van het lichaam waar het product niet werd aangebracht. Voorts kunnen allergische huidreacties op stoffen ontstaan die voorheen geen problemen opleverden.

Eerder waarschuwden dermatologen al voor de risico’s van Fastum-gel. Zij raden af om deze gel te gebruiken in de lente en de zomer, en alleszins voor een goede zonbescherming te zorgen. In de bijsluiter wordt ook aangeraden om blootstelling aan rechtstreeks zonlicht, met inbegrip van zonnebanken, te vermijden gedurende de behandeling en 2 weken daarna.
Fastum Gel bevat ketoprofen, een niet-steroidale ontstekingsremmer. Het wordt gebruikt bij spier- en gewrichtspijn en -ontstekingen, bv. bij een verstuiking, rugpijn, tendinitis, enz.
Het Geneesmiddelenagentschap adviseert dat de gel niet langer vrij te koop is in de apotheek, maar alleen nog op doktersvoorschrift en met meer uitgebreide waarschuwingen in de bijsluiter.


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram