Pijnstillers OxyContin en oxycodon: bijwerkingen en risico’s

In dit artikel
Pijnstillers OxyContin en oxycodon: bijwerkingen en risico’s

dossier

Oxycodon en OxyContin zijn sterke pijnstillers die behoren tot de groep van de opioïden. Ze bevatten allebei de werkzame stof oxycodon. Oxycontin is in feite de merknaam is van een langwerkende vorm van oxycodon. De middelen worden ingezet bij ernstige pijn, zoals na operaties of bij kanker. Ze kunnen echter verslavend werken.

Lees ook: De werking en bijwerkingen van opiaten en opioïden

Werking OxyContin

Getty_oxycontin_oxycodon_2024.jpg

© Getty Images

OxyContin is een medicijn met gecontroleerde of verlengde afgifte. Het geeft gedurende 12 uur langzaam en continu oxycodon af en je hoeft het maar twee keer per dag in te nemen. Oxycodon werkt korter, met een gemiddelde halfwaardetijd van 3,2 uur. Dat betekent dat de helft van de dosis oxycodon in 3,2 uur wordt uitgescheiden. Daarom wordt het meestal vier tot zes keer per dag gegeven zodat de patiënt de hele dag pijnstilling krijgt.
Een arts schrijft oxycodon meestal voor bij acute pijn, zoals na een operatie of trauma. OxyContin is bedoeld voor chronische of langdurige pijn, zoals pijn bij kanker. OxyContin mag alleen voorgeschreven worden aan mensen met chronische, ernstige pijn die voordien al oxycodon hebben genomen.

Lees ook: Soorten pijnstillers en verschil in werking

OxyContin kan verslavend zijn

Bij langdurig gebruik kan je verslaafd geraken aan oxycodon en OxyContin. Ook kunnen de middelen minder goed gaan werken, waardoor je er steeds meer van nodig hebt. Gebruik ze daarom zo kort mogelijk.

Heb je het een lange tijd gebruikt en wil je stoppen? Stop dan niet in één keer. Je kan namelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hartkloppingen, rillingen, onrust en misselijkheid. Vraag advies aan je arts of apotheker.

Lees ook: Podcast: omgaan met pijn

Bijwerkingen oxycodon en OxyContin

De bijwerkingen van oxycodon en OxyContin zijn dezelfde aangezien ze dezelfde werkzame stof bevatten. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
  • Misselijkheid, braken
  • Duizeligheid
  • Slaperigheid of slapeloosheid
  • Verstopping
  • Jeuk
  • Droge mond
  • Zwakte
  • Hoofdpijn
  • Veranderingen in stemming of gedrag

Ernstige bijwerkingen, zoals allergische reacties, ademhalingsproblemen, verwardheid, problemen met plassen en ongewone zwakte komen minder vaak voor. 

Je mag geen oxycodon of OxyContin nemen als je astma, andere ademhalingsproblemen, nieraandoeningen of leveraandoeningen hebt, aangezien het deze aandoeningen kan veregeren. Het is ook niet zeker of de stof veilig is voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Zij moeten altijd eerst overleggen met een arts als ze overwegen om het medicijn te gebruiken.

Lees ook: Hoe pijn meten?

Bronnen:
https://www.drugs.com
https://www.healthline.com
https://www.gezondheidsnet.nlauteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram