Veelvoorkomende oorzaken van pijn aan de heup

In dit artikel
Veelvoorkomende oorzaken van pijn aan de heup

dossier

Pijn aan de heup is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Afhankelijk van de oorzaak, is er een passende behandeling.

Lees ook: Wat is een heupontsteking en hoe wordt het behandeld?

Oorzaken pijn aan de heup

Bepaalde blessures of aandoeningen kunnen heuppijn veroorzaken. De meest voorkomende zijn:

  • Ontstoken pezen of tendonitis: dit is de meest voorkomende oorzaak van acute heuppijn. Het is vaak te wijten aan te veel lichaamsbeweging. Deze aandoening kan zeer pijnlijk zijn, maar geneest meestal binnen een paar dagen.
  • Artritis: langdurige heuppijn is vaak het gevolg van artritis. Artritis veroorzaakt pijn, stijve en gevoelige gewrichten en moeilijkheden bij het stappen. Er zijn verschillende soorten:

    - Osteoartritis (OA) krijg je door slijtage van het kraakbeen dat de gewrichten omringt. 
    - Infectieuze artritis is te wijten aan een infectie in het gewricht die het kraakbeen vernietigt.
    - Reumatoïde artritis (RA) ontstaat doordat het immuunsysteem de gewrichten aanvalt. 
    Dit type artritis kan uiteindelijk het gewrichtskraakbeen en de beenderen vernietigen.

  • Bursitis trochanter: deze aandoening treedt op wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt, een met vloeistof gevuld zakje in de buurt van het heupgewricht. Dit gebeurt soms bij een heupletsel, overbelasting van de gewrichten of houdingsproblemen.
  • Heupfracturen: dit soort fractuur komt vaak voor bij oudere volwassenen en personen die lijden aan osteoporose. Osteoporose verzwakt de botten door leeftijd of andere factoren. Een heupfractuur veroorzaakt plotse, hevige pijn in de heup. Je moet ze snel medisch laten behandelen. Zo voorkom je complicaties, zoals een bloedklonter in het been.

Lees ook: Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”

Minder vaak voorkomende oorzaken

123m_heup_pijn_bed_2022.jpg
  • ‘Snapping hip’: komt meestal voor bij dansers of atleten. Je voelt plots iets knappen in je heup als je ze beweegt. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het lopen of als je opstaat uit een stoel. De aandoening is meestal pijnloos, maar niet altijd. Als je pijn voelt, is dat gewoonlijk een teken van een kraakbeen- of andere scheur in de heup. 
  • Osteonecrose of avasculaire necrose: treedt op wanneer het bloed de botten niet bereikt, tijdelijk of permanent. Dit kan leiden tot verlies van het steunbot. Bij deze aandoening is het kraakbeen aanvankelijk normaal, maar uiteindelijk zakt het in naarmate de aandoening vordert. Uiteindelijk kunnen de botten breken of verbrijzelen. Het is niet altijd duidelijk wat osteonecrose veroorzaakt.

Lees ook: Hoe effectief zijn pijnstillende gels en zalven bij spier- en gewrichtspijn?

Behandeling

De behandeling van heuppijn hangt af van de oorzaak. Bij pijn door lichaamsbeweging is rust meestal voldoende om de heup te laten genezen. Dit soort pijn verdwijnt doorgaans binnen een paar dagen.

Als je artritis hebt, zal je arts medicatie voorschrijven tegen pijn en stijfheid. Hij kan je ook doorverwijzen naar een specialist die je verder adviseert of naar een fysiotherapeut die oefeningen aanleert om het gewricht beweeglijk te houden.

Is de oorzaak een letsel, dan bestaat de behandeling meestal uit bedrust en medicatie die de zwelling en pijn verlicht.
Bij heupfracturen, misvorming van de heup en sommige letsels is soms een chirurgische ingreep nodig die de heup herstelt of vervangt. Bij een heupoperatie vervangt een chirurg het beschadigde heupgewricht door een kunstgewricht. Dit soort operatie is doorgaans succesvol. Om aan het nieuwe heupgewricht te wennen, is in het begin wel fysiotherapie nodig.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.uza.be
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram