Terrible two’s? 7 redenen waarom tweejarigen juist fantastisch zijn

dossier Omdat kinderen van twee zich nog niet goed kunnen uiten via woorden, en daarom niet altijd kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben, zijn woedeaanvallen of driftbuien geen uitzondering. Ook ontstaat rond het tweede levensjaar de eerste behoefte aan zelfstandigheid. Ergo: ze willen alles zelf doen en weten alles beter. Fijn! Deze fase kan nogal een uitdaging zijn voor ouders, en toch zijn terrible two's en peuterpubers fantastisch. Om deze zeven redenen bijvoorbeeld.

1. Ze houden van je zoals je bent

Of je 's ochtends nu uit je mond ruikt van dat ene etentje, of je het echt niet kan opbrengen om normale kleding aan te trekken, het maakt tweejarigen geen bal uit. Ze houden van je zoals je bent, en ze houden van je omdat jij van hen houdt. Onvoorwaardelijk. Geniet van deze periode, want voor je het weet heb je een puber in huis die zich schaamt voor alles wat je doet!

2. Ze zijn grappig, en vinden jou hilarisch

Tweejarigen zeggen en doen de grappigste dingen. Vaak compleet onverwachts en zonder filter. Ook fijn; ze zijn makkelijk publiek. Grote kans dat ze om je domste grapjes dubbel liggen.

3. Ze waarderen de kleine dingen

Ze bewandelen de wereld nog niet zo lang, dus alles wat ze meemaken of krijgen vinden ze waarschijnlijk fantastisch. Een vliegtuig in de lucht? Een rol glitterplakband voor Sinterklaas? Helemaal geweldig.

4. Ze zijn fantasierijk

Hoewel je zelf de fase van prinsessen, kopjes lucht-thee en levende knuffels al voorbij bent, dwingen tweejarigen je om je fantasie weer volledig op de loop te laten. En dat is eigenlijk best leuk! Tweejarigen hebben een grootse fantasie.

5. Ze begrijpen je beter dan je soms denkt

Ze zijn misschien nog niet zindelijk en gaan nog niet naar school. Maar ze begrijpen veel van wat je zegt. Gesprekjes zijn al goed mogelijk en als je ze lief vraagt of ze iets voor je willen doen, is de kans groot dat ze hier gehoor aan geven.

6. Ze zijn eerlijk

They keep it real. Misschien echter dan je eigenlijk aan kan, maar ook weer heel origineel en puur. Ze vertellen je waar het op staat als ze boos zijn, maar uiten ook hun liefde in de meest pure vorm. Terrible two's? Niets van!

7. Ze slapen (hopelijk) overdag nog

Misschien wel het fijnste aan tweejarigen: de middagdutjes behoren nog niet tot de verleden tijd. Weer een ochtend vol tranen, gekrijs en woedeaanvallen? Stop je kleintje lekker een paar uur in bed. Daar doe je jezelf én je peuter een groot plezier mee. Lees ook: Met welke klusjes kan je peuter of kleuter helpen in het huishouden? Montessori: 10 sensorische spelideetjes voor peuters en kleuters Buitenspeeltip: 7 leuke speelbossen in Vlaanderen Voorlezen aan baby’s en peuters: enkele tips Zo leer jij je kind groenten eten


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram