Zestien tips om het gebruik van insectenbestrijdende middelen binnenshuis te beperken

123-spuitb-insect-pestic-01-16.jpg

nieuws 1. Ruim etensresten direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten. Laat geen (rottend) fruit rondslingeren en dek de vuilbak voor etensresten goed af.

2. Regelmatig tapijt stofzuigen en vloer reinigen.

4. Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met fijn gaas en plaats horren voor deuren en ramen.

5. Is uw kamerplant ziek, verwijder dan de aangetaste plantendelen. Zo voorkomt u dat een paar beestjes uitgroeien tot een plaag.

6. Verwijder mogelijke broedplaatsen van insecten in en rond de woning (zoals stilstaand water). Dek de regenton af.

7. Maak textiel goed schoon en verpak het in afgesloten zakken of dozen voordat u het langdurig opbergt.

8. Lucht uw kasten regelmatig en laat zonlicht binnen. Motten houden niet van licht en verstoring.
Behandel hout met een beschermende verf- of waslaag: kevers van houtwormen leggen hun eitjes bij voorkeur op onbehandeld hout. Verwijder aangetast hout en zet het zo snel mogelijk bij het grofvuil. Zo voorkomt u dat de houtworm zich verspreidt.

9. Klop kleden en honden- of kattenmanden regelmatig uit en was de bekleding op 60 °C of hang deze in de hete zon.

10. Gele kleefstrips met sterke lijm trekken door hun kleur de insecten aan waarna ze door contact met de lijm gevangen worden.

11. Bepaalde insecten vermijden een winderige omgeving. Het gebruik van een ventilator beperkt hun beweegbaarheid en dus ook hun storend gedrag.

12. Als men slechts last heeft van een beperkt aantal insecten dan blijft een vliegenmepper een zeer efficiënt middel. Er zijn gesofisticeerde vormen op de markt onder de vorm van een soort tennisracket waarbij de snaren onder een elektrische stroom staan zodat de vliegen bij het minste contact geëlektrocuteerd worden.

13. In bepaalde lokalen kan men een sterke UV-lichtbron plaatsen achter een gaas waarop een elektrische spanning staat. De aangetrokken insecten komen in contact met het gaas en worden geëlektrocuteerd en opgevangen.

14. Een anti-insectenapparaat met ultrasone geluiden is niet giftig, maar de doeltreffendheid ervan is niet bewezen.

15. Het gebruik van vallen met voor insecten aantrekkelijke stoffen (bijvoorbeeld honing, suiker, zoet bier) kan zeer efficiënt zijn, maar ze dienen regelmatig vervangen te worden.

16. Naast het gebruik van DEET als repellent zijn er nog enkele stoffen (al of niet synthetisch) die een afstotende werking hebben (zoals etherische olieën).

Bron:
http://www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19105842_nl.pdf ; https://www.milieucentraal.nl/wonen/ongediertebestrijding


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram