Gezondheidsproblemen belemmeren langer werken

123-senior-werken-sanitair-08-15.jpg

nieuws Chronische gezondheidsproblemen bij oudere werknemers zijn een risicofactor om zonder werk te vallen. Op een ogenblik dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd en van werknemers wordt verwacht dat ze langer blijven werken, is het belangrijk om te weten welke gezondheidsproblemen dit eventueel kunnen belemmeren en wat daaraan kan gebeuren. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam volgden 3 jaar lang meer dan 8000 werknemers van 45-64 jaar en ondervroegen hen over hun gezondheid. Vervolgens gingen ze na of die gezondheidsproblemen van invloed waren op ontslag, arbeidsongeschiktheid of vervroegd pensioen.

Diverse gezondheidsproblemen verhoogden de kans op werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of vervroegd pensioen: ernstige hoofdpijn, diabetes, psychische problemen, gewrichts- en spierklachten, darmproblemen en ademhalingsproblemen. Psychische problemen brachten het hoogste risico met zich mee.

De onderzoekers zochten ook naar factoren die het effect van gezondheidsproblemen op werkbehoud konden beïnvloeden. Een grotere autonomie verlaagde het risico op vroegtijdig afhaken met 82% . Ook meer ondersteuning (49%) en een minder veeleisende baan (11%) verlaagden de kans om uit de boot te vallen. De onderzoekers besluiten dat het optimaliseren van de werkomgeving oudere werknemers de kans geeft om langer aan het werk te blijven.

Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram