Start-up Helpper haalt 1 miljoen euro op om thuiszorg te innoveren

nieuws

De Antwerpse start-up Helpper wil de zorgsector in ons land innoveren. Mensen die nood hebben aan ondersteuning bij dagelijkse taken (helppies) en buurtbewoners die een centje willen bijverdienen (helppers), vinden elkaar voortaan rechtstreeks op het digitaal platform. Helpper haalde zopas 1 miljoen euro op om na Antwerpen en Gent verder uit te breiden naar andere steden, en werkt vanaf nu ook structureel samen met ziekenfondsen Partena Ziekenfonds en de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Ouderen, chronisch zieken, personen met een beperking of drukbezette ouders hebben vaak nood aan ondersteuning bij dagelijkse taken. Taken die buiten het puur verzorgende vallen – boodschappen doen, een lift van en naar de dokter, administratie, of gewoon een luisterend oor en gezelschap - en dus buiten het strak afgelijnde takenpakket van het zorgpersoneel, maar die perfect ingevuld kunnen worden door mensen uit de buurt. Helpper fungeert als matchmaker tussen beide groepen: helppies die ondersteuning nodig hebben bij eenvoudige taken, en helppers die tegen een kleine vergoeding die taken opknappen voor hun buren.

François Gerard richtte Helpper op toen zijn eigen vader ALS kreeg. Waar Helpper aanvankelijk zelf helppers en helppies aan elkaar koppelde, kunnen de mensen dat nu voortaan zelf. “Helpper fungeert als een online ontmoetingsplaats”, legt François Gerard uit. “Mensen die ondersteuning nodig hebben, kunnen kijken wie in de buurt hen daarbij kan helpen. Of omgekeerd. We mikken niet op eenmalige klussen maar op een echte ‘samenwerking’ en band tussen de helppers en helppies. Het is dus belangrijk dat ze zélf beslissen of ze bij elkaar passen. Dat is nog een belangrijk verschil met de klassieke zorgsector, waar die keuze er vaak niet is.”

Wie ondersteuning kan gebruiken, betaalt daarvoor 9,80 euro per uur, naast een eenmalige inschrijvingskost van 10 euro. De helppers krijgen 7 euro netto per uur. Het verschil gebruikt Helpper om de belastingen te betalen, om de nodige verzekeringen te voorzien en om de werkingskosten te dekken.
Helpper werkt nu ook structureel samen met Partena Ziekenfonds en OZ. Beide ziekenfondsen gaan leden die ondersteuning vragen bij dagelijkse taken, doorverwijzen naar Helpper.be.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram