Vlaams patiëntenpanel: chronische ziekte brengt heel wat extra kosten met zich mee.

nieuws Leven met een chronische ziekte of aandoening is niet evident. Je leven moet anders georganiseerd worden, je sociale contacten veranderen,... als je niet meer kan gaan werken, verandert ook je inkomen sterk. En chronische ziekte brengt heel wat extra kosten met zich mee.

Ziekenzorg CM en de Vlaamse Pijnliga stelden samen vast dat er heel weinig cijfergegevens zijn om een beeld te geven van de leefsituatie van chronisch zieke mensen.
Via de www.vlaamspatientenpanel.be kan je je aanmelden als deelnemer aan het Vlaams Patiëntenpanel chronisch zieken. Dat houdt in dat je zal meewerken aan een panelonderzoek waarbij, gespreid over een aantal jaren, verschillende vragenlijsten voorgelegd worden aan een uitgebreid panel van chronisch zieke mensen.
Waarover gaat het?
Dat zal een beetje afhangen van de actualiteit. Zeker is dat het gaat om je leefsituatie. Mogelijke onderwerpen zijn: medische kosten, je financiële situatie, alles dat te maken heeft met hospitalisatie, je mogelijkheden om deel te nemen aan culturele activiteiten,...
Ziekenzorg CM en de Vlaamse Pijnliga zijn uiteraard al langer bezig met de belangenbehartiging van chronisch zieke mensen. Om hun werk van belangenbehartiging nog beter te kunnen doen, zullen ze via het Vlaams Patiëntenpanel op een gestructureerde manier meer informatie over en ervaringen van chronisch zieke mensen verzamelen.
Er is immers veel informatie te vinden over werkloosheid, armoede,… maar weinig onderzoeken, statistieken of indicatoren in Vlaanderen hebben het over chronisch zieke mensen.

Iedereen die zelf aan een chronische ziekte of aandoening lijdt kan deelnemen aan het Vlaams Patiëntenpanel. De enige voorwaarde is dat je bereid bent om gedurende een aantal jaren mee te werken aan het project. Concreet betekent dit dat je één of een paar keer per jaar een vragenlijst invult. Dit kan online via de website, of op papier via de post.

www.vlaamspatientenpanel.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram