Twee op de drie apothekers willen vaccins kunnen toedienen

123-medic-apotheek-uitleg-04-17.jpg

nieuws

Twee op de drie apothekers zien het toedienen van vaccins, onder meer tegen griep, als een onderdeel van hun takenpakket. Dat blijkt uit een enquête van het magazine De Apotheker, waaraan 600 Belgische apothekers hebben deelgenomen. Uit de enquête blijkt ook dat negen op de tien apothekers de indicatie van het voorschrift willen weten en vier op de vijf willen de bloedwaarden van patiënten kunnen inkijken.

Ongeveer zestig procent van de apothekers zijn voorstander van het toedienen van vaccins als onderdeel van het takenpakket. Zowat een kwart (26 procent) gaat daar niet echt mee akkoord, 12 procent is zelfs ronduit tegen.

Daarnaast willen meer dan negen op de tien apothekers weten voor welke indicatie de arts een welbepaald geneesmiddel voorschrijft. Als ze de indicatie van het voorschrift kennen, kunnen apothekers hun advies beter afstemmen op de persoonlijke situatie van de patiënt, is de achterliggende gedachte. Om diezelfde reden is het kunnen inkijken van de bloedwaarden van de patiënt voor 82 procent van de respondenten een evidentie.

Ongeveer eenzelfde percentage wil ook ziektes kunnen opsporen zoals diabetes, om indien nodig daarna de patiënten door te verwijzen.

Bovendien zijn negen op de tien apothekers van mening dat een centraal beschikbaar medicatieschema voor de patiënt moet worden veralgemeend en dat het elektronisch patiëntendossier met de apotheker moet worden gedeeld.


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram