Fietsen is een maatstaf voor ziekte parkinson

nieuws Artsen die een patiënt met symptomen van de ziekte van Parkinson voor het eerst zien, doen er goed aan om te vragen of de patiënt nog kan fietsen. Wanneer dit het geval is, gaat het waarschijnlijk om een andere hersenziekte.

Dat stellen artsen van de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Mensen met de ziekte van Parkinson blijken nog heel lang te kunnen fietsen. Wie niet meer kan fietsen heeft dan ook hoogstwaarschijnlijk niet de ziekte van Parkinson, maar een hierop lijkende ziekte met een veel slechtere prognose en een kortere overleving. Fietsen vergt een samenspel van evenwicht, cadans, beweging en coördinatie.

Bij de ziekte van Parkinson is dat samenspel vaak nog in orde. Het onderscheid tussen beide aandoeningen manifesteert zich meestal pas na enkele jaren, terwijl bij een vroegtijdige diagnose al tijdig met de goede behandeling kan worden gestart.
De fietsvraag is volgens de onderzoekers betrouwbaarder en minder kostbaar en belastend dan de huidige methodes.

bron: www.umcn.nl

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram