Vaker vroeggeboorte door overgewicht

nieuws Overgewicht speelt een grotere rol bij het krijgen van te vroeg geboren kinderen dan roken. Dit blijkt uit een studie van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam in BJOG, een internationaal tijdschrift over verloskunde en gynaecologie.

Bij elke zwangerschap bestaat de kans dat kinderen te vroeg geboren worden. Het is bekend dat roken daaraan bijdraagt. Uit deze studie blijkt dat de bijdrage van overgewicht groter is. Roken is op zich schadelijker, maar er zijn meer te zware dan rokende vrouwen dus de uiteindelijke bijdrage van overgewicht is groter.

Van alle extreem te vroeg geboren kinderen (voor 32 weken zwangerschap) komt bijna een kwart door overgewicht van de moeder. Slecht 10 procent is direct toe te schrijven aan het roken. Bij de kinderen die te vroeg geboren worden (voor 37 weken zwangerschap) is bijna zeven procent toe te schrijven aan overgewicht en iets meer dan vijf procent aan roken.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram