Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

"Te dik maar toch gezond" bestaat niet volgens deze onderzoekers

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het idee dat je wat te zwaar kan zijn, maar toch erg fit en gezond, is een mythe volgens Britse onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Birmingham. Volgens hen lopen 'gezonde zwaarlijvigen' toch nog altijd een groter risico op hartfalen of een beroerte. De eerste resultaten van hun onderzoek werden deze week voorgesteld op een Europese top over obesitas in Portugal.

De onderzoekers baseren zich voor hun stelling op een analyse van data van 3.5 miljoen Britse patiënten tussen 1995 en 2015. Volgens hun bevindingen zijn mensen met overgewicht die geen symptomen vertonen van hartaandoeningen, diabetes of een hoge cholesterol toch niet beschermd tegen gezondheidsrisico's later in hun leven. Daarmee spreken de onderzoekers eerdere studies tegen die stelden dat je fit en gezond kan zijn met overgewicht, als je conditie goed is en je bloeddruk en suikerspiegel binnen bepaalde limiten blijven

De onderzoekers volgden proefpersonen met overgewicht (een BMI van dertig of meer) die geen tekenen van een hartaandoening, een hoge bloeddruk, een hoge cholesterol of diabetes vertoonden. Uit hun onderzoeken bleek dat deze 'gezonde' mensen toch meer risico liepen op een hartziekte, een beroerte of een hartaanval dan mensen die gezond gewicht hadden. 

Experts hechten belang aan de studie, maar wijzen er wel op dat ze nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk vakblad en dus ook nog niet beoordeeld werd door andere academici. "Het gebeurt niet vaak dat een onderzoek op deze schaal een vastgeroeste mythe kan ontkrachten", zegt hartspecialist Mike Knapton van de British Heart Foundation aan BBC. "Deze bevindingen moeten serieus genomen worden en ik zou erop aandringen dat specialisten zich hierover buigen."

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170518_02888489


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram