Onderzoekers zetten belangrijke stap in de strijd tegen overgewicht

123m-hamburger-friet-eten-voeding-3-7.jpg

nieuws Wetenschappers aan de universiteit van Texas in El Paso hebben ontdekt welk deel van de hersenen instaat voor het op zoek gaan naar voedsel, zelfs als we geen honger hebben. Tijdens onderzoek bij ratten zijn ze erin geslaagd om die functie uit te schakelen, wat mogelijk een gamechanger kan zijn voor mensen die kampen met overgewicht.

Lees ook: Uitstel obesitaschirurgie tijdens coronacrisis heeft serieuze impact

Infralimbische cortex
Als we een lekkere snack zien, zijn we vaak geneigd om ervan te eten, ook als we eigenlijk voldaan zijn. Volgens expert Sergio Iñiguez ligt dat aan het feit dat onze hersenen getraind zijn om onze energie-opname te maximaliseren. Samen met een internationaal team is hij erin geslaagd om aan de hand van onderzoek bij ratten het deel van de hersenen dat daarvoor instaat te lokaliseren én te manipuleren. 

De ratten werden tijdens het onderzoek blootgesteld aan snack terwijl de activiteit in de infralimbische cortex werd gemonitord. Toen met behulp van experimentele tools de neuronen in dat hersendeel werden uitgeschakeld, bleken de dieren zich plots niet meer te overeten. 

Lees ook: Word je dik als je 's avonds nog veel eet?

Obesitasepidemie
Meer onderzoek is nodig, maar gezondheidsexperts zijn alvast positief gezien de bevindingen mogelijks een doorbraak betekenen in de wereldwijde strijd tegen overgewicht. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heerst er een wereldwijde obesitasepidemie, vooral door gebrek aan lichaamsbeweging en de toenemende consumptie van energierijk voedsel. In 2016 had bijna 40 procent van de volwassenen overgewicht en 13 procent obesitas.

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://www.eneuro.org
 

Lees ook: Nieuw medicijn doorbraak in de strijd tegen obesitas

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram