Grotere verpakking van vermageringspil Alli

nieuws

Vanaf 5 november introduceert alli® (orlistat 60 mg) een nieuwe 6 weken verpakking. De nieuwe alli variant bevat 120 capsules en wordt ondersteund door een 6-weken programma, dat men kan downloaden op www.alli.be/6weken. Uit onderzoek blijkt volgens de producent dat een grotere verpakking leidt tot een betere therapietrouw. Gebruikers van de alli 84 stuks verpakking gebruikten gemiddeld 14% meer verpakkingen ten opzichte van gebruikers van de 42 stuks verpakking. Intussen waarschuwt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) nogmaals voor de mogelijke bijwerkingen van orlistat. Orlistat vermindert de opname van vetten. De belangrijkste ongewenste effecten zijn vettig verlies uit de darmen, winderigheid en diarree, evenals hypoglykemie en hoofdpijn. Sinds het in de handel brengen van Alli werden er een aantal waarschuwingen in verband met de ongewenste effecten van orlistat gepubliceerd door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) et door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Zo waarschuwde EMA voor bepaalde ongewenste effecten en interacties.

o Gevallen van hypothyreoïdie en verminderde controle van hypothyreoïdie werden gemeld na gelijktijdig gebruik van orlistat en levothyroxine. Mogelijk moet de dosis levothyroxine worden aangepast of moeten beide geneesmiddelen op verschillende tijdstippen van de dag worden ingenomen.

o Convulsies werden gemeld bij patiënten die gelijktijdig werden behandeld met orlistat en bepaalde anti-epileptica, zoals valproaat en lamotrigine. Hoewel het causale verband niet is aangetoond, zou dit een gevolg kunnen zijn van een verminderde resorptie van anti-epileptica door orlistat.

o Pancreatitis, evenals gevallen van hyperoxalurie en oxalaatnefropathie werden gemeld bij patiënten die behandeld werden met orlistat, zonder dat een causaal verband werd aangetoond. De Amerikaanse FDA publiceerde eerder dit jaar een waarschuwing met betrekking tot zeldzame gevallen van ernstige leververgiftigingen door orlistat. Twee patiënten overleden en 3 patiënten hebben een levertransplantie moeten ondergaan. Ook hier staat het causale verband met orlistat echter niet vast. Het BCFI raadt aan dat patiënten die behandeld worden met levothyroxine of met een anti-epilepticum, hun arts moeten raadplegen vooraleer ze orlistat nemen. Hetzelfde geldt voor gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen (ciclosporine, orale anticonceptiva...) of vetoplosbare vitamines waarvan orlistat de opname kan verminderen. Bovendien dient de behandeling onmiddellijk te worden stopgezet in aanwezigheid van een symptoom dat kan wijzen op leververgiftiging (jeuk, geelzucht, donkere urine, verlies van eetlust,…).


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram