Aanpak van obesitas kan tot 4 miljard opleveren

nieuws Als de Body Mass Index (BMI) van Belgen met overgewicht of obesitas met één eenheid zou dalen, levert dit ons land vier miljard euro aan besparingen op over 20 jaar. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd onder leiding van gezondheidseconoom Lieven Annemans van de Universiteit Gent in opdracht van Weight Watchers.

Directe besparingen zijn de kosten die medicatie en zorg voor zieke patiënten met zich meebrengen. Met indirecte besparingen wordt gedoeld op de kost die onder andere absenteïsme en slechte prestaties op het werk met zich meebrengen.

• Als de BMI van de gemiddelde Belg 1 punt zou dalen, vermindert de kans dat hij of zij een ziekte ontwikkelt met ongeveer 10 procent.
Obesitas heeft een aanzienlijke impact op de ontwikkeling van verschillende aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs borstkanker. Concreet is de kans op diabetes zo’n 5,5 keer groter voor een obese man dan voor iemand met een gezond BMI. Voor vrouwen met obesitas is de kans op diabetes zelfs zeven keer zo groot als vrouwen met een gezond BMI.
Diabetes brengt op zijn beurt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Voor zowel vrouwen als mannen met diabetes is de kans op een hartziekte twee keer zo groot. Bij vrouwen met obesitas bestaat er ook een groter gevaar op borstkanker. Obese vrouwen hebben na de menopauze 1,25 keer meer kans op borstkanker dan vrouwen met een gemiddelde BMI.

• Als de Belgische obese populatie één BMI-eenheid zou verliezen, zou dat in totaal zo’n 303.602 QALY’s opleveren. De QALY wordt berekend door het aantal levensjaren te vermenigvuldigen met een factor die de kwaliteit van elk levensjaar uitdrukt. Wie langer gezond blijft, kan langer aan het werk blijven, geeft ook meer geld uit, is actiever en gelukkiger.
Aangezien één QALY een economische waarde van 40.000 euro vertegenwoordigt, komt dat voor de Belgische samenleving uit op ongeveer 12 miljard euro.


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram