Welke groenten voor uw kinderen?

nieuws Volgens een bevraging bij 500 kinderen tussen 6 en 14 jaar door het chemiebedrijf Bayer is het nog niet zo slecht gesteld met de eetgewoontes van onze kinderen: 8 op de 10 eten elke dag groenten, 6 op de 10 elke dag fruit. Al vindt minder dan de helft van de kinderen groenten lekker… en lusten meer jongens dan meisjes spruitjes.

• Kinderen eten vaker groenten dan fruit.
Groenten scoren over het algemeen goed: 8 op de 10 kinderen eten elke dag groenten. Wie niet dagelijks zijn portie eet, ziet toch meerdere keren per week groenten op het menu verschijnen. Zodat 98% van de 6- tot 14-jarigen regelmatig groenten eet.

Fruit scoort verrassend genoeg iets minder goed: 6 op de 10 kinderen eten dagelijks fruit, waarbij een kwart wel meerdere keren per dag. Anderzijds eet 10% nooit of hooguit één keer per week een stuk fruit. Hoe jonger, hoe beter: ruim 7 op de 10 6- tot 9-jarigen eten dagelijks fruit, terwijl minder dan de helft van de 13- en 14-jarigen dat doet. Gemiddeld doet Vlaanderen het beter dan Wallonië: 88% vs. 75% voor elke dag groenten, 68% vs. 55% voor elke dag fruit.

• Maar één kind op de twee vindt groenten lekker.
Kinderen eten vooral groenten omdat ze deel uitmaken van een complete maaltijd, omdat ze gezond zijn… en omdat ze moeten van mama of papa. De helft van de ouders waakt erover dat zoon of dochter – klein én groot – een portie groenten eet. Opmerkelijk ook: minder dan de helft van de kinderen eet groenten omdat ze lekker zijn.

Kinderen eten vooral groenten tijdens het middag- of avondmaal, of verwerkt in een soep. Eén op de vijf staat open voor een vieruurtje met groenten. En meisjes knabbelen iets vaker een groentesnack aan de tv dan jongens (22% vs. 12%).

• Weinig verrassingen in de bereidingen.
Kinderen eten groenten het liefst in een soep, met saus, in de wok of gestoomd. Bouillonbereidingen en gegrilde groenten lusten ze ook nog, maar gezuurde bereidingen en groentechutneys zijn weinig geliefd of gekend. Zes op de 10 kinderen heeft al eens zelf groenten klaargemaakt.

• Vergeten groenten? Vergeet het!
Groenten die kinderen nooit eten én ook niet kennen? Zo zijn er wel wat. Ruim de helft van de 6- tot 14-jarigen schudt nee bij groenten als rammenas, aardpeer, koolrabi, gember en pastinaak. Daarbij vallen regionale verschillen op: Vlaamse kinderen zijn beter vertrouwd met knolselder, pompoen, rode biet, sojascheuten en schorseneren, terwijl Waalse kinderen eerder olijven of artisjok kennen.

Wat kinderen graag op hun bord zien? Wortelen (93%), boontjes (86%), tomaat en spinazie (80%). De minst favoriete groente is zuurkool (67%), gevolgd door witloof (59%) en spruiten (59%). Een te sterke smaak wordt het meest aangehaald om groenten niet graag te eten. Meer jongens dan meisjes lusten spruiten, terwijl meer meisjes dan jongens graag kerstomaat of komkommer eten.


Laatst bijgewerkt: april 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram