Week van de Opvoeding: Opvoeden in beweging

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Elk jaar, van 16 tot 23 mei, is er een Week van de Opvoeding. In Vlaanderen en Brussel worden dan activiteiten voor ouders en kinderen georganiseerd. Het thema van de Week van de Opvoeding 2014 is ‘Opvoeden in beweging’.

Bewegen is belangrijk voor de totale ontwikkeling van kinderen.
• Door veel te bewegen worden kinderen vaardiger op motorisch vlak. Ze leren rollen, springen, fietsen, maar ook hun evenwicht houden, hun lichaam in de ruimte situeren,…

• Bewegingsactiviteiten in groep dragen ook bij tot de sociale ontwikkeling. Een kind leert zo samenwerken, rekening houden met andermans plannen of wensen, samen plezier maken, delen, …

• Beweging heeft tenslotte ook invloed op de psychische gezondheid. Actieve mensen voelen zich doorgaans goed in hun vel. Voldoende beweging kan bovendien overgewicht voorkomen.

• Stimuleer uw kind om op verschillende manieren te bewegen. Over het algemeen spelen en bewegen kinderen graag. Anderen hebben een duwtje in de rug nodig van hun ouders. Help uw kind ontdekken wat de mogelijkheden zijn en wat hij of zij graag doet: rennen, klimmen, dansen, met een bal spelen, …? Elk kind is immers verschillend.

• U hoeft het niet steeds ver te zoeken. Ook in uw eigen omgeving kunnen kinderen elke dag heel wat bewegen. De trap nemen in plaats van de lift, de boodschappen mee naar binnen dragen,… Kunt u wat meer tijd vrijmaken, ga dan samen wandelen in een park in de buurt of fietsen door de wijk.

• Als het mogelijk is binnen jullie gezin, kunt u uw kind stimuleren om zich aan te sluiten bij een sportvereniging. Misschien wil uw kind wel graag dansles volgen of zich aansluiten bij een volleybalclub? Ook in een jeugdbeweging kunnen kinderen zich actief uitleven.

• Naast spel en sport kunt u er ook een gewoonte van maken om voor kleine verplaatsingen de auto te laten staan. Op zondag samen wandelend naar de bakker? Met andere ouders afspreken om de kinderen om de beurt fietsend naar school te brengen?

• Opvoeden is ook … als ouder het voorbeeld geven. Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor een kind. Een kind dat zijn ouders ziet bewegen of sporten, wordt geïnspireerd om zelf ook te bewegen. En natuurlijk is bewegen ook gewoon gezond voor uzelf als ouder.

• Kinderen vinden het doorgaans fijn om samen met hun ouders bezig te zijn. Probeer uw kind te betrekken bij uw activiteiten: samen met de fiets boodschappen doen, in de tuin werken, een brief gaan posten,… Uw kind beweegt en ondertussen versterkt u de band tussen jullie twee en creëert u een positieve sfeer binnen het gezin.

• Wordt uw kind ouder, dan ontgroeit hij/zij misschien wel de spelletjes. Ook voor oudere kinderen blijft het wel belangrijk om regelmatig (samen) actieve dingen te doen.
Probeer uw kind te motiveren om te bewegen, maar dwing het niet om dingen te doen waar het geen zin in heeft. Dat zal eerder een tegengesteld effect hebben en weerstand creëren. Probeer sport en beweging vooral te zien als ontspanning en vermijd dat er druk op gelegd wordt.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram