Wat kan je als partner doen als je vrouw net bevallen is?

dossier

Voor een nieuwbakken mama is het niet alleen even wennen en zoeken met een nieuwe baby in huis, ze moet ook herstellen van een fysiek en emotionele (hallo, hormonen!) zware periode. Gelukkig kan je als partner heel wat doen om mama daarbij te helpen.

Ted Gondor is lid van de Life-of-Dad-community op Facebook. Hij is 29 en heeft drie kinderen. Met andere woorden: hij heeft ervaring genoeg als het aankomt op je vrouw steunen na de geboorte. Dit is wat papa voor mama kan doen om die eerste weken net dat beetje comfortabeler te maken, volgens hem.

1. Mama heeft de baby negen maanden lang ín haar buik gedragen. Nu is het aan jou om de baby zoveel mogelijk te dragen de komende negen maanden. Het helpt mama niet alleen herstellen, het geeft je ook de kans om met je baby te bonden.

2. Als mama borstvoeding geeft, is ze gegarandeerd uitgeput - hoeveel voldoening het haar ook geeft dat ze dat doet. Om te compenseren kan jij zoveel mogelijk luiers verschonen, beginnend met de eerste.

Nee, dat is niet altijd aangenaam. Maar je zet je verrassend snel over die afkeer. Bovendien voorkom je daarmee dat het werk niet mooi verdeeld is en vooral dat daardoor wrevel ontstaat binnen jullie relatie. Sterker nog: als de vriendinnen van mama klagen dat papa niet genoeg doet, kan zij over jou stoefen.

3. Maak iedere ochtend dat kopje koffie voor haar, decaf als ze dat wil. Zelfs als ze het meestal koud laat worden en het vergeet op te drinken omdat ze terug in slaap valt terwijl jij al gaan werken bent. Een kleine kickstart van je dag kan echt deugd doen in die eerste weken.

4. Vertel mama hoe mooi ze is en herinner haar daar aan op de momenten dat ze kritisch naar zichzelf en haar postpartum-lichaam kijkt. Herinner haar aan wat ze al bereikt heeft. Vertel haar dat ze een superheldin is, jóuw superheldin.

Help haar om voorbij haar negatieve lichaamsbeeld te kijken en blijf gefocust op een positief doel.

5. Laat haar hormonen gewoon over je heenkomen, zowel voor als na de geboorte. Ze zal soms niet lijken op de vrouw op wie je verliefd bent geworden. Soms zal ze dingen zeggen die ze niet zou zeggen als ze zich niet zo slecht en vermoeid zou voelen.

Onthoud dat het jouw job is om dit gewoon te doorstaan, door sterk te blijven en door alles te relativeren. Het lijkt soms niet zo, maar je weet diep van binnen dat mama bepaalde dingen echt niet zo ondankbaar of gemeen bedoelde. Probeer niet teleurgesteld of wrokkig te worden, want voor je het weet heb je je lief weer helemaal terug, net als vroeger maar dan met een schattige baby erbij.

Lees ook:
Deze papa maakt herkenbare cartoons over het vaderschap
Column: Proficiat, je bent papa
Wanneer slaapt een baby door?
Mag je een (pasgeboren) baby wakker maken voor een voeding?
Ontzwangeren, wat houdt dat eigenlijk in?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram