Jonge kinderen eten te weinig groente

nieuws Ouders van jonge kinderen moeten meer ondersteund worden in hoe ze hun kinderen meer groente kunnen laten eten. Dat melden de deelnemers aan het (Nederlandse) Platform gezonde voeding 0-4 jarigen.

Voldoende groenten eten is belangrijk om voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast ontwikkelt de smaakvoorkeur zich al op zeer jonge leeftijd en wordt de basis gelegd voor de gezondheid en het voedingspatroon op latere leeftijd.

Aan de hand van de adviezen van de Gezondheidsraad, de laatste wetenschappelijke inzichten en het huidig eetgedrag werd vastgesteld dat er bij 0-4 jarigen sprake is van een lagere inname van groenten dan aanbevolen. Een cumulatief lage inname van groenten kan leiden tot gevolgen op korte en lange termijn.

Een volwaardig voedingspatroon inclusief voldoende groenten voor kinderen tot 4 jaar is niet alleen belangrijk voor de groei en ontwikkeling, maar op jonge leeftijd worden ook de smaakvoorkeuren ontwikkeld en wordt de basis gelegd voor de gezondheid en het voedingspatroon op latere leeftijd.
De gezondheidsrisico’s die kunnen ontstaan door een lage inname van groenten worden te weinig onderkend. Hier dient meer aandacht aan worden besteed.

Het is wenselijk dat kinderartsen naast de zorg voor goede voeding voor het zieke kind zich ook gaan richten op preventie door voorlichting te geven over voldoende groente-inname als onderdeel van een gezond voedingspatroon voor alle kinderen.

Het Platform gezonde voeding 0-4 jarigen is vorig jaar opgericht en is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD), het Voedingscentrum en TNO.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram