Seks ook op hoge leeftijd belangrijk

nieuws De helft van alle oudere mannen vindt seks belangrijk en ongeveer een derde van de mannen van 75 tot 95 jaar is nog seksueel actief (minstens 1 keer in het afgelopen jaar). Tot die conclusies komen Australische onderzoekers in het medisch tijdschrift Annals of Internal Medicine (2010;153:693-702).
Het onderzoeksteam liet bijna 3000 Australische mannen van 75 tot 95 jaar vragenlijsten invullen over hun sociale en medische omstandigheden en over hun seksuele activiteit.

Ook bepaalden de onderzoekers de concentratie geslachtshormonen in het bloed van de mannen.
31% van de mannen had in het voorgaande jaar minimaal 1 maal seks. Van de seksueel actieve mannen was 57% tevreden met de frequentie. 43% wilde graag vaker seks. 4 mannen hadden vaker seks dan gewenst.

Het percentage seksueel actieve mannen daalde met de leeftijd: van 40% (75-79 jaar) tot 11% (90-95 jaar). Bepalende factoren voor een gebrek aan seks waren, naast de leeftijd, een gebrek aan seksuele interesse van de partner, fysieke beperkingen van de partner, osteoporose, prostaatkanker, diabetes mellitus en het gebruik van antidepressiva en Beta-blokkers. Samenleven met een partner en het hogere testosteronwaarden verhoogden de kans op seks. Bij de mannen die zegden niet meer seksueel actief te zijn, schreef de helft dat toe aan fysieke gebreken van zichzelf of hun partner.

De onderzoekers vermoeden dat een groot deel van de oudere mannen met onvervulde seksuele behoeften rondloopt.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram