Ouderen die veel zitten overlijden sneller

Laatst bijgewerkt: juli 2015
123-man-senior-tuinieren-werken-aktief-07-15.jpg

nieuws Ouderen die overdag veel zitten of liggen, lopen meer risico om een paar jaar eerder te sterven dan hun actievere leeftijdsgenoten.

Gemiddeld brengen mensen ouder dan zestig jaar overdag 10,3 uur zittend of liggend door, wat aanzienlijk meer is dan in alle andere leeftijdsgroepen. Dat meldt Eos op basis van onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc bij 1278 ouderen van 60 tot 98 jaar. Vooral oudere stadbewoners, ouderen met overgewicht, en ouderen zonder partner behoren tot de risicogroep. Tv-kijken levert veruit de belangrijkste bijdrage aan sedentair gedrag.
Langdurig niet bewegen is volgens het onderzoek een mogelijke oorzaak van een hele lijst kwalen bij ouderen. Het wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met onder meer een hoger lichaamsgewicht, vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen, hogere cholesterol- en insulinewaarden, hoge bloeddruk, afname van de spierkracht en meer risico op kanker.

De meest sedentaire ouderen lopen 83 procent meer risico om binnen 4,5 jaar te overlijden dan hun actievere leeftijdsgenoten. Bovendien worden ze sneller minder mobiel. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten ouderen van 55 jaar minimaal vijf dagen per week - en beter nog dagelijks - een half uur matig intensief bewegen, zoals zwemmen, stevig doorwandelen of fietsen. Zelfs al haalt een oudere de norm van gezond bewegen, dan nog kan zo iemand een sedentaire levensstijl hebben, met alle risico’s die dit met zich meebrengt.

Wie niet sedentair wil zijn en vroegtijdig overlijden wil voorkomen, moet volgens de onderzoekers bovenop het half uurtje per dag matig intensief bewegen ook geregeld in de tuin werken, de hond uitlaten en allerhande huishoudelijke klusjes doen.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram