Ondervoeding bij ouderen is een echte uitdaging

nieuws Eén Belg op 10 ouder dan 65 is ondervoed. Dat bleek uit een hoorzitting in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Ondervoeding bij ouderen is een weinig bekend probleem dat onvoldoende wordt vastgesteld en behandeld. Ze heeft echter talrijke zware gevolgen voor de gezondheid van onze senioren. Ondervoeding verhoogt het risico op vallen door verlies aan spiermassa, verhoogt het aantal complicaties en het risico op infecties en verlaagt in sommige gevallen de effectiviteit van de medicamenteuze behandeling. Recente studies tonen aan dat de hospitalisatiekosten voor een ondervoede patiënt ongeveer 19% hoger zijn dan voor een 'gewone' patiënt met gelijkaardige ziekteverschijnselen.

Ondervoede patiënten verblijven gemiddeld 5 dagen langer in het ziekenhuis voor het zelfde ziekteverschijnsel.
Ondervoeding bij ouderen kan het gevolg zijn van verminderde voedselinname door verlies van eetlust, kauw- of slikproblemen, beperkte financiële middelen, of nog, door het sociale isolement waarin ze leven. Een andere mogelijke oorzaak van ondervoeding is dat het lichaam extra voedingsstoffen nodig heeft, bijvoorbeeld door een ziekte. Indien in deze behoefte niet wordt voorzien, zal de oudere geleidelijk aan ondervoed geraken.
Er is sprake van ondervoeding bij een onvrijwillig gewichtsverlies van meer dan 10% in de afgelopen 6 maanden of van meer dan 5% in de laatste maand. Iemand is ook ondervoed als hij een body mass index (BMI) van minder dan 20 kg/m² heeft.

Er worden concrete actiepunten gevraagd.
• De verplichte screening van de Belgische bevolking ouder dan 75 jaar
• Het opstellen van richtlijnen om ondervoeding te behandelen
• De terugbetaling van voedingszorg en –interventies voor ondervoede personen volgens duidelijke richtlijnen. Er bestaan eenvoudige oplossingen om ondervoeding te behandelen: dieetadvies en inlassen van tussendoortjes tussen de maaltijden. Niet alle ondervoede patiënten zijn in staat om normale voeding in toereikende hoeveelheid op te nemen. Eiwit- en energierijke medische voedingssupplementen en/of extra sondevoeding zijn voor hen een oplossing.
• De invoering van een follow-upbeleid over de voedingstoestand van patiënten ouder dan 70. De voedingsgegevens en -behandelingen van de patiënt moeten in zijn medisch dossier worden opgenomen, zodat deze informatie gekend en verspreid is in de verschillende omgevingen waar de patiënt eventueel verblijft.
• Een betere opleiding en informatie van het verzorgend personeel en de naaste omgeving van de oudere persoon. In België bestaat op dit ogenblik geen enkele informatietool voor de medische of familiale entourage van de oudere.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram