Dementie verloopt sneller na hersentraining

nieuws Het oplossen van kruiswoordraadsels, puzzles en andere spelletjes die de hersenen stimuleren, kunnen bijdragen aan mentale fitheid en dementie uitstellen, maar eens dementie optreedt kan het sneller gaan.
Dat blijkt uit een studie van het Rush University Medical Center in Chicago, gepubliceerd in het vakblad Neurology. Voor het onderzoek werden 12 jaar lang 1.157 mensen van 65 jaar en ouder gevolgd die aan het begin van de studie geen dementie hadden. Er werd gekeken hoe vaak ze mentaal stimulerende activiteiten (zoals lezen, kruiswoordraadsels, museumbezoek, TV-kijken, enz) beoefenden. Dit werd vergeleken met het wel of niet optreden van dementie en het verloop ervan.

Bij 614 deelnemers werd geen mentale achterstand vastgesteld, 395 had een lichte mentale achteruitgang en 148 kreeg de ziekte van Alzheimer. Hoe vaker ze mentale activiteit ontplooiden, hoe kleiner de kans op Alzheimer.

In de groep van Alzheimerpatiënten ging de evolutie het snelst bij diegenen die het meest mentale activiteit hadden.
De onderzoekers vermoeden dat de hersenen wel achteruit gaan tijdens de stimulerende hersentraining, maar dit verloopt onopgemerkt omdat de uitvoerende functies door de training redelijk goed blijven. Wanneer dan uiteindelijk de diagnose dementie wordt gesteld, hebben deze mensen al meer fysieke veranderingen in de hersenen gerelateerd aan dementie dan mensen die minder hersentraining doen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram