Kwaliteit sperma westerse man gaat achteruit

nieuws De kwaliteit van het sperma van mannen in de geïndustrialiseerde landen gaat achteruit. Volgens de Nederlandse uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC heeft dit te maken met schadelijke stoffen in het milieu. "We kunnen het nog niet keihard bewijzen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat hormoonverstorende chemicaliën in ons milieu de oorzaak zijn."

• De afgelopen twintig jaar is de hoeveelheid zaadcellen per lozing bij vruchtbare mannen van ongeveer 30 jaar met een derde afgenomen: van 60 miljoen cellen naar 40 miljoen. "Dat is nog binnen de normale waarden, maar er is iets aan de hand", zegt Dohle. Zet deze ontwikkeling door, dan zou de hoeveelheid zaadcellen over 20 jaar wel een probleem kunnen vormen. "Bij minder dan 20 miljoen zaadcellen spreken we van verminderde vruchtbaarheid."
• Pasgeboren jongetjes hebben vaker een afwijking aan de geslachtsorganen.
• In 20 jaar is het aantal jonge mannen met zaadbalkanker verdubbeld.

In 1990 werd de ziekte gevonden bij 300 mannen tussen de 15 en 40 jaar. In 2010 waren dat er 600.
Dohle: "Deze chemicaliën komen voor in het milieu waar afval wordt verwerkt, maar zitten ook in weekmakers in plastics, zoals Bisfenol A. De nep-oestrogenen belanden in drinkwater en voedsel en worden opgeslagen in vetweefsel. Probleem is dat we nog niet hard kunnen bewijzen welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor de schade."

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram