Veel voetballen op jonge leeftijd kan leiden tot misvorming heup

123-voetballen-sport-170-02.jpg

nieuws Jonge voetballers die rond de leeftijd van 12 jaar, als ze hun groeispurt doormaken, minstens vier keer per week voetballen, hebben op latere leeftijd een verhoogde kans op misvorming van de heupkop (CAM-afwijking). Dit kan leiden tot pijn en later tot artrose van de heup. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het British Journal of Sports Medicine

Zij onderzochten de heupen van 63 professionele Nederlandse voetballers. De meesten begonnen met voetballen rond de leeftijd van zes jaar en speelden bij een profclub vanaf de leeftijd van 12-13 jaar. Bij 40 van de 63 spelers werden CAM-afwijkingen in beide heupen gevonden en bij 18 spelers was de misvorming zo ernstig dat er risico bestond op artrose. Bij spelers die voor de leeftijd van 12 jaar bij een profploeg speelden had 63% een CAM-misvorming, bij diegenen die pas vanaf 12 jaar bij een profploeg speelden had 40% een CAM-misvorming.
Volgens de onderzoekers moet voorzichtig omgesprongen worden met hoge-impact sporten en zware spiertrainingen bij kinderen in de groeispurt.

Laatst bijgewerkt: februari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram