Snelgroeiende baby’s hebben dikkere bloedvatwanden

123-baby-beentjes-luier-170_11.jpg

nieuws Kinderen die te snel groeien als baby hebben op vijfjarige leeftijd dikkere bloedvatwanden. Bij volwassen geeft een dikke vaatwand een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Bij 333 kinderen werd op vijfjarige leeftijd via een echometing de wanddikte en de elasticiteit van de halsslagader gemeten.

Uit het onderzoek blijkt een deel van de vijfjarige kinderen een dikkere bloedvatwand te hebben. Het gaat om de kinderen die in hun eerste drie levensmaanden een snellere gewichtstoename hebben in verhouding tot hun lengtegroei dan hun leeftijdsgenoten. Gemiddeld neemt elke dag het gewicht met 28 gram toe en de lengte met 1,1 millimeter.

Het is volgens de onderzoekers nog niet duidelijk of de voeding van deze kinderen moet worden aangepast. Wel zouden factoren die leiden tot een verstoord groeipatroon, zoals roken tijdens de zwangerschap, voorkomen moeten worden.


Laatst bijgewerkt: april 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram