Wonen onder een aanvliegroute: wat is het effect op de gezondheid?

In dit artikel
Wonen onder een aanvliegroute: wat is het effect op de gezondheid?

dossier Hoewel geliefd bij de reizende medemens, is het vliegtuig een omstreden vervoersmiddel. De uitstoot van ultrafijnstof door vliegtuigen kan je gezondheid namelijk op het spel zetten, en ook de geluidshinder die je ondervindt onder een vliegroute, heeft schadelijke effecten. Bij sommige mensen verstoort het de slaap zodanig dat ze een hoge bloeddruk krijgen, wat het risico op een hartinfarct vergroot.

Lees ook: Kinderen rondom Schiphol hebben meer longklachten

Schade door fijnstof

Vliegtuigen vliegen op kerosine, een fossiele brandstof. Bij de verbranding van kerosine komen er naast broeikasgassen ook fijnstof en ultrafijnstof vrij. Fijnstof zijn roetdeeltjes die we binnenkrijgen als we lucht inademen. Ze veroorzaken schade aan de longen en astmatische klachten. Ultrafijnstof is zelfs nog schadelijker. Het komt via de longen in de bloedbaan terecht en veroorzaakt ziektes als astma, hart- en vaatziekten, hersenschade en (long)kanker. Rond vliegvelden is de concentratie ultrafijnstof groot: één opstijgende Boeing 747 stoot evenveel ultrafijnstof uit als 1 miljoen vrachtwagens.

Daarnaast produceren vliegtuigen nog andere giftige stoffen, waaronder zwaveloxiden, kooldioxide, lood, stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen (VOC's). Elk van deze verontreinigende stoffen komt met zijn eigen schadelijke effecten. In de buurt van luchthavens vindt men deze stoffen in hoge concentraties waardoor ze kanker, lymfoma, myeloïde leukemie en depressie kunnen veroorzaken.

Lees ook: Fijnstof slecht voor ontwikkeling hersenen

Meer kans op hoge bloeddruk en hartaanval

Zowel nationale als internationale studies tonen inmiddels een verband tussen de blootstelling aan vliegtuiggeluid en hoge bloeddruk en hartaanvallen. Lawaai zorgt er namelijk voor dat het lichaam stresshormonen aanmaakt die een negatieve invloed kunnen hebben op het immuunsysteem, het hart- en vaatstelsel en zelfs het cholesterolgehalte. Hoe meer lawaai, hoe erger de gevolgen. En vliegtuigen zijn nu eenmaal bijzonder lawaaierig. Ter vergelijking: in een rustig plattelandsgebied bedraagt het omgevingsgeluid gemiddeld ongeveer 30 decibel. Een Boeing 737 registreert daarentegen 90 decibel op een kilometer afstand van de landingsbaan. 

Zulke geluidsniveaus blijven niet zonder gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke dag te maken krijgen met geluidsoverlast van 60 decibel, 30 procent meer kans hebben om aan een hartaanval te sterven dan mensen die in een minder lawaaierige omgeving wonen. Wie meer dan 15 jaar in de buurt van een aanvliegroute woont, heeft een verhoogd risico van 50 procent. Als je in de omgeving van een luchthaven woont, doe je er dus goed aan om je huis voldoende te isoleren.

Lees ook: Lawaai in je buurt verhoogt kans op dementie

Slechtere leerprestaties

Vliegtuiggeluid kan ook de leerprestaties van kinderen negatief beïnvloeden. Geluid heeft namelijk bepaalde cognitieve effecten op begrijpend lezen, aandacht, langetermijngeheugen en probleemoplossend vermogen. Dat wordt onder meer aangetoond in een studie uit 2005 die gepubliceerd werd in The Lancet: voor elke 10 decibel meer geluidshinder in de omgeving, zou het leesniveau van kinderen met twee maanden dalen, en ook hun tekstbegrip zou verslechteren.

Een oplossing voor de hinder zou kunnen zijn dat men bepaalde grenswaarden voor luchtvervuiling vaststelt en dat vliegtuigfabrikanten betere geluiddempende apparatuur ontwikkelen. Ook kan het helpen om te investeren in geluidsisolatie van scholen, woningen en andere gebouwen in gebieden met hoge geluidsniveaus.

Bronnen:
https://www.natuurenmilieu.nl/themas/mobiliteit/projecten-mobiliteit/luchtvaart/het-probleem/
https://www.rivm.nl/onderwerpen/luchtvaart
https://www.bu.edu/articles/2013/living-near-an-airport-could-be-bad-for-your-heart

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram