Tweede Nederlands slachtoffer ziekte Creutzfeldt-Jakob

nieuws Een 16-jarige scholier uit het Noord-Hollandse Bennebroek is vorige maand overleden aan de menselijke variant van de gekkekoeienziekte. De jongen is het tweede slachtoffer in Nederland van de fatale hersenziekte Creutzfeldt-Jakob.
Het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu willen het bericht niet bevestigen wegens afspraken met de familie daarover.

Vorig jaar overleed in Utrecht een 26-jarige vrouw aan de ziekte. Volgens het expertisecentrum Creutzfeldt-Jakob in Rotterdam zijn er vermoedelijk nog twee Nederlanders besmet. Ze zouden allemaal besmet zijn geraakt door Brits vlees dat in de jaren negentig naar Nederland kwam.

De ziekte kenmerkt zich door het snel afsterven van de hersencellen, te vergelijken met een snel verlopende vorm van dementie. Artsen staan machteloos. Het enige wat ze kunnen doen, is de pijn bestrijden. Patiënten sterven meestal binnen anderhalf jaar nadat de ziekte zich heeft geopenbaard. In het laatste stadium zijn patiënten zich niet meer bewust van hun omgeving en kunnen ze ook niet meer praten.

De ziekte is eerder opgedoken in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Er zijn in totaal 170 patiënten geweest. Van hen kwamen er ruim 150 uit Groot-Brittannië. De meesten zijn overleden.

Lees ook: BSE en Creutzfeldt-Jacob

bron: Medisch contact

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram