7 voordelen van leven in een grootstad met kinderen

dossier Al mijn hele leven woon ik in een grootstad en ik moet er niet aan denken om het stadsleven te verruilen voor een leven in een dorp. Toen ik voor de eerste keer zwanger was, heb ik dan ook geen moment gedacht uit de stad te vertrekken. Wonen in een grootstad is juist een groot avontuur voor kinderen! Laat ik vooropstellen dat iedereen anders is. Waar de een zich thuisvoelt in een klein dorp, kan de ander niet zonder het geluid van een rinkelende trambel (ja, echt). Woon je in een grootstad en twijfel je of je moet verhuizen voor de kinderen, lees dan deze voordelen van leven in een grootstad met kinderen.

7 voordelen van leven in een grootstad met kinderen

Alles in de buurt

De clubjes waar je kinderen naartoe gaan, school, winkels, ziekenhuis, treinstation, ... Alles is dichtbij in een stad. En anders snel te bereiken met bus of tram.

Stadsparken als achtertuin

Oké, ben je meer iemand van het bos, zal je in een grootstad niet snel tevreden zijn met een stadspark. Maar houd je van (kinder)festivals, picknicken op een kleedje en verkoeling zoeken bij een fontein? Dan vind je altijd wel een park bij je in de buurt. Een stad heeft vaak meer groen te bieden dan je wellicht denkt.

Kunst en cultuur liggen voor het oprapen

Mijn kinderen hadden voor hun tweede verjaardag al meerdere musea bezocht en ook naar het theater gaan we regelmatig. Musea hebben meestal een speciale kinderrondleiding of speurtocht zodat ook een 'saai' museum leuk wordt voor je kinderen.

De keuze uit scholen is groter

In een dorp is er vaak alleen een lagere school waar je kinderen naartoe kunnen. Om nog maar te zwijgen over het aantal kilometers die je kinderen moeten fietsen naar het dichtstbijzijnde middelbaar. In een grootstad is de keuze vele malen groter. Toegegeven, je moet er in sommige steden een nachtje voor de deur kamperen om je spruit naar de school van jouw keuze te kunnen laten gaan maar dat heb je wel voor ze over, toch?

Restaurants in overvloed

Om buiten de deur te ontbijten of brunchen op zondagmiddag. Je kan kiezen uit keukens van over de hele wereld en leert je kinderen van jongs af aan zich te gedragen op restaurant.

In contact met andere culturen

In een grootstad vind je veel verschillende culturen waar je kind mee in aanraking komt. Zo leren ze niet enkel van andere culturen, ze kunnen zich al op jonge leeftijd een beeld vormen van cultuurbepaalde normen en waarden die voor henzelf waardevol zijn. Om nog maar te zwijgen over respect voor andere culturen.

Alles op een verdiep

Leuk hoor, dat grote huis met die nog grotere tuin. Maar als je in een stadsappartement woont, hoef je niet wekelijks het gras af te rijden of dertig keer per dag trappen op en af te stappen om je baby in bed te leggen.

Nadelen aan wonen in een grootstad met kleine kinderen?

Zijn er ook nadelen aan het wonen in een grootstad? Jazeker, als je - zoals ik toen ik net moeder werd - op de derde etage woont zonder lift is het niet fijn om elke dag je kinderwagen van boven naar beneden en weer terug te moeten dragen. Met twee volle boodschappentassen. En een maxi-cosi met inhoud. Zeker wanneer je eindelijk beneden staat met kinderwagen en baby erin je beseft dat je de pampertas bent vergeten. Lees ook: 7 tips om je kind vlot te laten wennen aan het kinderdagverblijf Week voor week: onze zwangerschapskalender Wanneer ben ik vruchtbaar? Alles over de ovulatie


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram