Kleurstoffen toch invloed op gedrag kinderen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
lopen-kinderen.jpg

nieuws Bijna alle kinderen - hyperactief of niet - blijken gevoelig voor kunstmatige kleurstoffen en bepaalde conserveermiddelen, zeggen Britse onderzoekers.
277 kinderen beneden drie jaar van het Isle of Wight deden mee aan het onderzoek, de helft van hen hyperactief, de andere helft niet. Ze kregen een week lang geen kleur- en conserveermiddelen. De tweede en vierde week kregen de peuters dagelijks een drankje, dat de ene week uit placebo bestond en de andere week uit een drankje met kunstmatige kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat.
In de week van het verrijkte drankje noteerden praktisch alle ouders meer zenuwachtige bewegingen, spraakzaamheid, rusteloosheid en concentratieproblemen. Zowel bij de hyperactieve als bij de gewone kinderen.

Opvallend was ook dat veel kinderen in de week met verrijkte drankjes, meer last hadden van een verstopte neus of een loopneus. Er bleek echter geen sprake te zijn van een allergische reactie. De onderzoekers vermoeden dat de kleurstoffen en conserveermiddelen een directe invloed hebben op de neus. Hierdoor kunnen de kinderen moeilijker ademhalen en minder goed slapen, waardoor concentratie- en andere problemen ontstaan.

Lees ook: Additieven en ADHD


bron: Archives of Disease in Childhood, vol. 89 p. 506-511 (juni 2004).


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram