Creuzfeldt-Jakob door bloedtransfusie ?

vlees-BSE.jpg

nieuws In Groot-Brittannië is een man overleden aan de gevolgen van de ziekte van Creuzfeldt-Jakob.

De Brit, die naar verluidt overleed in de herfst, onderging in 1996 een bloedtransfusie voor een niet nader genoemde heelkundige ingreep. De donor bleek echter de drager te zijn van een nieuwe variant van de ziekte Creutzfeldt-Jacob waaraan hij in 1999 overleed.
"Het is mogelijk dat de ziekte via bloedtransfusie werd overgebracht, ook al ontwikkelde de ziekte zich bij de donor pas drie jaar later", zo verklaarde John Reid, de Britse minister van Volksgezondheid . Het is ook mogelijk dat de de persoon die het bloed kreeg toegediend de ziekte ontwikkelde na een incubatieperiode van meer dan zes jaar", zo voegde hij er nog aan toe.
"Het gaat om een mogelijkheid, er is nog geen bewezen oorzakelijke band", zo verduidelijkte de Britse minister. Volgens hem is het ook mogelijk dat de persoon die in het najaar overleed de ziekte zou opgelopen hebben door besmet vlees te eten.
Momenteel bestaat er geen enkele behandeling tegen de menselijke variant van de gekkekoeienziekte die in Groot-Brittannië reeds het leven kostte aan 143 mensen.

Lees ook: BSE en Creutzfeldt-Jacob


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram