Binnenkort asbestinventaris verplicht bij verkoop huis?

123-asbest-dak-leefm-170-02.jpg

nieuws

OVAM onderzoekt de invoering van een verplichte asbestinventaris bij de verkoop van particuliere woningen. 
De maatregel kadert in het asbestafbouwplan van de Vlaamse Overheid om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Regelgevingen of beslissingen hierover zijn nog niet vastgelegd. Het doel van de asbestinventaris  is om woningeigenaars te informeren en sensibiliseren over het voorkomen van asbesttoepassingen en de potentiële risico’s die hieraan verbonden zijn.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat in en rondom gebouwen in Vlaanderen nog naar schatting ruim 2 miljoen ton aan asbesttoepassingen aanwezig zijn. Dit hoeft geen probleem te vormen indien de asbesttoepassing in goede staat is. Studies tonen echter aan dat door veroudering en verwering deze asbesthoudende materialen, ook de hechtgebonden materialen, in steeds slechtere of beschadigde toestand verkeren. Dit betekent dat gewoon al hun aanwezigheid een risico kan vormen voor de bewoners, de gebruikers en het leefmilieu. 
Dat is een heel nieuw gegeven. Bovendien kost het gemeenten steeds meer geld om op te treden bij asbestincidenten zoals bijvoorbeeld onzorgvuldig slopen, het ontmossen van asbestdaken en bij brand of stormschade. Het veilig laten verwijderen van asbestmaterialen in slechte staat wordt voor een gebouweigenaar ook steeds duurder.

Het versneld afbouwbeleid wil deze oplopende kosten en toenemende risico-situaties zo snel mogelijk wegwerken, voor meer informatie www.asbestinfo.be.


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram