Vlaamse regering lanceert online forum om aantal zelfdodingen te verminderen

nieuws Elk jaar zijn er in Vlaanderen zo’n 1000 zelfdodingen en een veelvoud van suïcidepogingen. Het voorkomen van zelfdodingen is een taak van iedereen, niet alleen van beleid en hulpverleners, vindt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Daarom lanceert hij een online forum op de website www.gezondheidsconferentie-suicidepreventie.be waar mensen die professioneel, als vrijwilliger, als naaste met zelfdoding te maken krijgen, voorstellen kunnen doen om het aantal zelfdodingen terug te dringen.

In 2008 waren er 1027 overlijdens die zelfdoding als doodsoorzaak hebben: 728 mannen en 299 vrouwen. Dat betekent bijna drie zelfdodingen per dag. Bij mannen tussen 20 en 24 jaar en tussen 30 en 50 jaar en bij vrouwen tussen 15 en 40 jaar is zelfdoding de voornaamste doodsoorzaak. Vlaanderen bevindt zich in het gezelschap van Europese lidstaten met hoge suïcidecijfers. Het Vlaamse suïcidecijfer is anderhalf keer hoger dan het Europees gemiddelde.
‘Als het leven ondraaglijk lijkt… praten helpt’ is een gratis patiëntenfolder voor mensen die zich aanmelden in een Algemeen Ziekenhuis naar aanleiding van een suïcidepoging. Het gaat om meer dan 10 000 patiënten per jaar. Deze kwetsbare groep heeft een hoog risico op herval.

De folder is een gids voor patiënten en hun naasten over zorg na opname op de spoedgevallendienst na een suïcidepoging. De folder bevat ondermeer tips voor het organiseren van veiligheid na ontslag en wat men zelf kan ondernemen om herval te voorkomen.
Een handig afscheurstrookje bevat een gepersonaliseerde ‘hulpkaart’ die de patiënt kan invullen en bewaren.
Meer info op www.pizs.be

Meer info
www.zelfmoord1813.be , www.preventiezelfdoding.be/


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram