Wie noten eet leeft langer

Fotolia_noten-22-15.jpg

nieuws

Heel wat recente studies hebben aangetoond dat noten gezond zijn en dat wie dagelijks noten eet, minder kans heeft op hart- en vaatziekten en mogelijk ook langer leeft. Twee nieuwe onderzoeken voeren bijkomende argumenten aan om dagelijks noten of pindanoten te eten.

Een eerste onderzoek bij ruim 2.000 Amerikaanse jongeren tussen 12 en 19 jaar toont aan dat jongeren die dagelijks minstens 13 g noten (wat overeenkomt met een klein handvol drie keer per week) eten, veel minder kans maken om metabool syndroom te krijgen (dat is een verzameling van klachten zoals hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, hoog suikergehalte, zwaarlijvigheid enz.), wat beschouwd wordt als een voorbode van diabetes en hart- en vaatziekten. Het risico op metabool syndroom daalde met elke gram noten per dag. Vanaf 50g noten per dag verminderde het effect. 

Het tweede onderzoek, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, analyseerde gegevens van meer dan 200.000 Amerikanen en Chinezen. Het ging vooral om mensen uit lagere bevolkingsgroepen, waarvan kan verondersteld worden dat ze er eerder ongezonde leefgewoonten op nahouden.
Hieruit blijkt dat mensen die dagelijks noten of pindanoten (die geen noten maar peulvruchten zijn) eten gemiddeld langer leven. De groep die het meest noten en pindanoten (of pindaboter) at (meer dan 18 g per dag), had tot twintig procent minder kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met de groep die het minste noten at.

Alle deelnemers waren gezonde zorgverstrekkers, zonder kanker, hart- noch longziekte, die om de twee jaar ondervraagd werden over hun eetgewoonten. In de 30 jaar opvolging overleden iets meer dan 11.000 deelnemers. Uit de analyse van de verzamelde gegevens blijkt dat mensen die veel noten eten, minstens 28 gram per dag, minder risico lopen op vroegtijdige sterfte als gevolg van kanker, hart- of longziekte. Hoe meer noten geconsumeerd werden, hoe gunstiger dit effect. In vergelijking met mensen die geen noten eten, lopen mensen die dagelijks een portie van 28 gram of meer noten verorberen, 20% minder risico op vroegtijdige sterfte. Wie één keer per week een portie eet, loopt 7% minder risico op vroegtijdige sterfte in vergelijking met de groep die nooit noten eten. Noten blijken vooral een gunstig effect te hebben op hart- en vaatziekten. Voor kanker en diabetes werd geen effect vastgesteld.

Noten bevatten veel onverzadigde vetzuren, vezels, vitamines en antioxydanten die de gunstige effecten ervan kunnen verklaren.
Alhoewel deze onderzoeken door de aard zelf van het onderzoek, geen oorzakelijk verband tussen de consumptie van noten en langer leven kunnen aantonen, stapelen de bewijzen zich stilaan toch op om te zeggen dat noten en pindanoten deel uitmaken van een gezonde voeding en best dagelijks worden gegeten. Bij voorkeur ongezouten en ongesuikerd.

Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram