Mensen die veel noten eten leven langer

nieuws Mensen die dagelijks een handjevol noten eten leven langer en zijn doorgaans ook slanker dan mensen die geen noten eten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat mensen die geregeld noten eten een kleinere kans op hartziekten, galstenen en darmkanker en een beter cholesterolniveau hebben. Deze studie analyseerde gegevens van ruim 75.000 vrouwen en 42.000 mannen die gedurende 30 jaar gevolgd werden. Elke twee tot vier jaar vulden ze een vragenlijst in waarin onder meer gevraagd werd naar hun notenconsumptie.

Uit de studie blijkt dat mensen die 7 keer of meer per week 28g noten eten, over een periode van 30 jaar tot 20% minder kans hebben om te overlijden. Bij mensen die minder dan één keer in de week noten aten, daalde de sterftekans met zeven procent, bij mensen die één keer per week noten aten, met elf procent, en bij mensen die twee tot vier keer per week noten aten, met dertien procent. Noten hadden vooral een gunstig effect op het overlijden door hartziekten (bijna 30%), maar ook door kanker (11%).

De daling van de sterftekans was even groot voor pinda’s als voor wal- en hazelnoten, pistachenoten, amandelen, enzovoorts.
Om te voorkomen dat bepaalde effecten ten onrechte aan noten werden toegeschreven, maakten de onderzoekers gebruik van geavanceerde manieren om de gegevens te analyseren. Zo bleek bijvoorbeeld uit het onderzoek dat mensen die noten aten doorgaans minder geneigd waren om te roken, meer te sporten, multivitamines te gebruiken, meer fruit en groente te eten en meer alcohol te drinken. Als al die factoren werden uitgesloten, bleef het positief effect van noten overeind.
De onderzoekers benadrukken dat uit hun studie niet met zekerheid kan afgeleid worden dat er sprake is van een oorzakelijk verband, maar gezien de eerdere onderzoeken lijkt alles daar toch op te wijzen.

Laatst bijgewerkt: april 2022
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram